eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Százszor annyit keres a topmenedzser, mint az átlagmunkás

A legnagyobb brit cégek vezetői százszor annyit keresnek, mint egy átlagos munkás - derült ki a legfrissebb statisztikából. Vagyis a vállalati vezető kétszer annyit keresnek egy héten, mint amennyit a legtöbb ember egész évben.

Nagy-Britanniában az átlagbér 30 ezer font (10,8 millió forint) volt tavaly - a cégvezető fizetése viszont öt év alatt megduplázódott, és 2006-ra elérte a 3,2 millió fontot (1,1 milliárd forintot).

A különbség ráadásul folyamatosan nő, mert tavaly átlagosan 16 százalékkal nőtt a topmenedzserek fizetése - míg a munkavállalóké mindössze 3,5 százalékkal.

A nyilvánosságra hozott adatok mélységesen felháborították a politikusokat és a szakszervezeti vezetőket, akik egyenesen groteszknek nevezték a juttatások között tátongó szakadékot.

Bár a Munkáspárt azzal az ígérettel került hatalomra, hogy csökkenti az igazságtalanságokat, ebből nem lett semmi. Az átlagbérből élő családoknak egyre súlyosabb problémát jelent már a lakásfenntartás és az adók kifizetése is - figyelmeztetnek.

"A topmenedzsereknek nincs szégyenérzetük" - jelentette ki a statisztika hallatán a Szakszervezetek Kongresszusának főtitkára, Brendan Barber, aki szerint "nehéz elhinni, hogy a cégvezetők kétszer olyan keményen dolgoznának, mint öt éve".

A jövedelemolló most a legszélesebb azóta, hogy hét éve először készültek erről statisztikák: 2000-ben 39-szer, most 109-szer keres többet egy topmenedzser egy átlagmunkásnál Nagy-Britanniában.

Lord Browne, aki az év elején volt kénytelen távozni a BP éléről, mert kiderült, hogy hazudott a bíróság előtt homoszexuális szeretőjéről, 2006-2007-ben 10,6 millió fontot keresett. A Tesco áruházlánc első embere, Sir Terry Laehy tavaly 6,8 millió fontot keresett, míg egy polcfeltöltő 11100, egy élelmiszerbolt vezetője pedig 18500 fontot keres évente.

Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×