eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Hódít a génmódosított gabona Európában

Tavaly óta 77 százalékkal nőtt a genetikailag módosított gabonafélékkel bevetett területek nagysága Európában. Idén már több mint ezer négyzetkilométerről takarítottak be génmódosított kukoricát.

A biotechnológiai vállalatok szerint az adatok arról tanúskodnak, hogy a génmódosított vetőmagok vonzók a gazdák számára, és nem jelentenek környezeti kockázatot.

A génmódosított gabonafélék közül Európában nagyobb területen csak a kukoricát termesztik, amely ellenáll a kukoricamoly pusztításának.

Az ellenálló fajtát Európában először tíz évvel ezelőtt Spanyolországban vetették, azóta Francia-, Német- és Csehországban is termesztik. Franciaországban egy év alatt megháromszorozódott a vetésterület. Magyarország jelenleg hivatalosan génmódosított növényektől mentesnek számít.

Bár a génmódosított növények termesztésének növekedése dinamikus, az ezer négyzetkilométer még így is csak a töredéke az európai művelt területeknek. A világon körülbelül egymillió négyzetkilométeren nőnek gm-növények.

A génmódosított növények termesztését több környezetvédő szervezet is ellenzi, mert szerintük ezek a hasznos rovarokat is kipusztítják.

Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×