eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Pazarolva spórol a közszolgálati televízió

Miközben anyagi okokból 1800 alkalmazott elbocsátására kényszerül, 18 millió fontot (6,5 milliárd forintot) tervez költeni a BBC arra, hogy létrehozza az új, digitális kelta nyelvű tévécsatornát, amelyet legföljebb 70 ezer ember lesz majd képes élvezni.

A BBC már beszámolt a parlamentnek az új csatorna indításának részleteiről. Erre alig néhány nappal az után került sor, hogy a brit közszolgálati rádió- és tévétársaság bejelentette: pénzügyi okokból 1800 alkalmazottjának elbocsátására kényszerül. A leépítés elsősorban a hírszolgáltató részleget, a kétezer újságírót foglalkoztató BBC Newst, valamint a dokumentumfilm-részleget érintené; utóbbitól a filmkészítők egyharmadát küldik el.

A kelta nyelvű csatorna napi hét órán keresztül sugároz majd, éves költségvetése pedig megközelíti a 18 millió fontot - számolt be a képviselőknek James Purnell kulturális miniszter.

A keltát mintegy 70 ezer ember érti, de messze nem ez a legelterjedtebb "második nyelv" Nagy-Britanniában. Skóciában a lengyelt, az urdut és a hindit is többen beszélik - a BBC azonban nem tervezi például lengyel csatorna indítását.

A kelta csatornán színdarabokat, gyermekműsorokat, kevésbé népszerű sportokat, autó bemutatókat és híreket közvetítenek majd.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×