eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

"Ez a nap a szégyen napja lesz"

A francia parlament elfogadta a bevándorlási feltételek szigorításáról szóló törvényt, amely a többi között kötelező DNS-vizsgálatot ír elő a családegyesítések esetében.

A Brice Hortefeux bevándorlásügyi miniszter által benyújtott törvénytervezetet a képviselők 282 igen szavazattal fogadták el 235 nem ellenében. A szenátus 185 igen és 136 nem szavazattal támogatta a jogszabályt.

Nicolas Sarkozy elnök választási kampányának egyik fontos kérdése volt a bevándorlás, és a parlament mindkét háza által elfogadott törvény az ő reformjain alapszik.

A kedden elfogadott változat értelmében a DNS-tesztet a bevándorlási engedélyt kérelmező kérésére az állam költségén, bírósági felügyelet mellett végzik el.

A vizsgálatot kizárólag anya és gyermeke közötti kapcsolat bizonyítására alkalmazzák, el kívánják ugyanis kerülni, hogy az apa ilyen módon tudja meg, hogy nem ő a gyermek biológiai apja.

A családegyesítéseknél előírt kötelező DNS-vizsgálat heves vitát váltott ki Franciaországban. A kormány azzal érvelt, hogy DNS-teszteket már tizenkét országban alkalmazzák hasonló esetekben.

"Ez a nap a szégyen napja lesz" - fogalmazott közleményében a Mozgalom a Rasszizmus ellen és a Népek közötti Barátságért (MRAP) civil szervezet, amely a másfél éves kísérleti időre bevezetendő DNS-vizsgálatot a második világháború idején a náci Németországgal kollaboráló Vichy-kormány zsidóellenes diszkriminációs intézkedéseihez hasonlította.

A szocialista ellenzék kilátásba helyezte, hogy alkotmányossági óvást nyújt be a törvény egyes részei, így a DNS-tesztre vonatkozó szakasz kapcsán az Alkotmánytanácshoz.

A franciák megosztottak a kérdés kapcsán: a CSA közvélemény-kutató intézet által kedden ismertetett felmérés szerint 49 százalékuk támogatja, 43 pedig ellenzi a DNS-tesztet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×