eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Az iraki kormány megvonta a mentességet a külföldi biztonsági cégektől

Az iraki kormány úgy döntött, hogy megvonja a mentességet az arab országban működő külföldi biztonsági cégektől - közölte szerdán a kabinet szóvivője.

A tájékoztatás szerint a testület törölte keddi ülésén a biztonsági cégek működését szabályozó rendelet azon passzusát, amely kimondja, hogy többek között a nemzetközi erők állománya és a külföldi képviseletek személyzete mentes az iraki joghatóság alól.

A négy és fél évvel ezelőtti tavaszi hadművelet után Irakot megszálló szövetséges erők ideiglenes hatósága (CPA) hozta még 2004-ben ezt a jogszabályt.

Új törvényt hoznak

Az iraki kormány szóvivője közölte azt is: új törvénnyel kívánják szabályozni a külföldi biztonsági cégek tevékenységét; a jogszabálytervezet már a következő kormányülés napirendjén szerepelni fog.

Az utóbbi hetekben egy sor olyan - halálos áldozatokkal járó - incidens történt Irakban, amelynek külföldi biztonsági magánvállalatok - például az amerikai Blackwater vagy a brit Erinys - fegyveresei is a részesei voltak. Az ezekről szóló híradások felháborították az egyszerű irakiakat, akik már eddig is a törvények felett álló zsoldosokként tekintettek az efféle cégek embereire.

A második legnagyobb kontingens

Szaddám Huszein iraki exdiktátor rezsimjének 2003 tavaszi megdöntése után elszaporodtak Irakban a privát biztonsági cégek; az efféle vállalkozások fegyvereseinek létszáma eléri a 30 ezer főt. Ez azt jelenti, hogy az őrző-védők alkotják a legnagyobb kontingenst Irakban az amerikai haderő után.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kedden megígérte, hogy figyelembe veszik egy minapi tanulmány ajánlásait. Ezek szerint egyértelműbben kell megfogalmazni a biztonsági cégek tagjainak toborzására és a fegyverhasználatra vonatkozó szabályokat, egyszersmind lehetővé kell tenni, hogy az ilyen cégek elszámoltathatók legyenek amerikai bíróságok előtt.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×