eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

2400 milliárd dollárba kerülhet az afganisztáni és iraki háború 2017-ig

Csillagászati összegbe, 2400 milliárd dollárba kerülhet az Egyesült Államoknak az afganisztáni és iraki háború 2017-ig - ezt állítja az amerikai kongresszus költségvetési irodája egy hivatalos, szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében.

A dokumentum szerint maguk a háborús kiadások 2001 és 2017 között 1700 milliárd dollárra rúgnak majd, amihez hozzáadódhat 705 milliárd dollár kamat. Ez utóbbi a háború finanszírozására a kormány által felvett, vagy 2017-ig felveendő hitelekből származik.

Az amerikai védelmi miniszter szeptember végén rekordösszeget, közel 190 milliárd dollárt kért a kongresszustól az iraki és az afganisztáni háború finanszírozásához a 2008-as pénzügyi évre.

A Bush-kormányzat februárban előterjesztett első költségvetési indítványában még "csak" 141,7 milliárd dollárt kért a háborúk folytatásához. Ezt az összeget előbb 5,3 milliárd, majd mintegy 42 milliárd dolláros kérelemmel fejelte meg. A szenátus pénzügyi bizottságában szerdai meghallgatásán Robert Gates védelmi miniszter egyebek között azzal indokolta a költségek megugrását, hogy sok pénzt visznek el a csapaterősítések, új felszereléseket, hadianyagokat kell beszerezni, valamint növelni kell az iraki biztonsági erők kiképzésére fordított összegeket.

A kongresszus 2001 szeptembere óta eddig mintegy 450 milliárd dollárt szavazott meg az iraki háborúra és 127 milliárdot az afganisztánira.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×