eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Bush újabb milliárdokat kér

Újabb 42 milliárd dollárt kért a kongresszustól az iraki és az afganisztáni háború finanszírozására az amerikai elnök. Ha a törvényhozás jóváhagyja George Bush kérelmét, akkor az Egyesült Államok 2001 óta már több mint 757 milliárd dollárt fordított a terrorizmus elleni katonai műveletekre.

Az elnök februárban már 141,7 milliárd dollárt kért a katonai műveletek finanszírozására az október 1-jén kezdődő pénzügyi évre.

Képviselőházi illetékesek októberben közölték, hogy 2008-ig nem tárgyalják az új háborús költségvetési kérelmet, és össze kívánják azt kötni azt a csapatok kivonásának tervével. Nem zártak ki ugyanakkor egy átmeneti intézkedést a finanszírozás megoldására.

A Pentagonnak szánt összegen kívül Bush 6,9 milliárd dollárt kért a külügyminisztérium számára diplomáciai célokra, valamint az iraki és afganisztáni fejlesztés támogatására.

Az elnök további 106 millió dollárt kért a törvényhozástól, amelyből az Észak-Koreának szánt üzemanyagsegélyt finanszíroznák. Az Egyesült Államok az észak-koreai leszerelésről tartott hatoldalú tárgyalásokon tett ígéretet a segély folyósítására annak fejében, hogy a kelet-ázsiai ország lemond atomfegyver-programjáról.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×