eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A Volkswagen-törvényt elmeszelte az Európai Bíróság

Luxemburgban az Európai Bíróság úgy döntött, hogy az úgynevezett Volkswagen-törvény ellenkezik a tőke szabad áramlását biztosító uniós intézkedésekkel. Ezzel helyt adott az Európai Unió bizottsága által a berlini kormánnyal szemben előterjesztett vádnak.

A közel fél évszázaddal ezelőtt hozott német törvény célja az volt, hogy megakadályozzák a

wolfsburgi Volkswagen Autógyár esetleges külföldi átvételét.

Ennek értelmében az egyes részvénytulajdonosok - bármekkora mennyiségű részvény is volt a birtokukban - csak akkora szavazati joggal rendelkeztek, mintha 20 %-os lenne a tulajdonuk, ami gyakorlatilag szabad kezet engedett az illetékes német tartomány, Alsó-Szászországnak a legnagyobb európai gépkocsigyártó vállalat esetleges külföldi átvételének megakadályozására.

A Porsche már jó ideje megszerezte a Volkswagen részvényeinek 31 százalékát, de beleszólási joga eddig korlátozott volt. Az Európai Bíróság döntés azonban megnyitotta előtte az utat a részvénytöbbséggel járó döntéshozatali jog megszerzése előtt.

A Volkswagen-törvény ellen az Európai Unió bizottsága két évvel ezelőtt indított eljárást Luxemburgban az Európai Bíróságnál.

Magyarországon nemrég fogadtak el hasonló törvényt

Az Országgyűlés nemrég fogadta el a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő törvények módosítását.

Ennek értelmében az államnak lehetősége lesz jogi eszközökkel szűkíteni azoknak a társaságoknak a mozgásterét, amelyek magyar energetikai és vízellátó céget akarnak felvásárolni.

A kormány elsősorban a magyar olajtársaság, a MOL Nyrt. részvényeinek az OMV osztrák cég általi felvásárlásához hasonló eseteknek kívánt gátat szabni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×