eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Az utolsó pillanatban akadályozták meg a kormányfő elleni merényletet

A Fatah egyik sejtje merényletet akart elkövetni Ehud Olmert ellen, a támadást azonban a Sin Bét megakadályozta - ez az izraeli belbiztonsági szolgálat vezetője jelentette be. A merényletet augusztusban akarták elkövetni, amikor az izraeli kormányfő Jerikóba tartott, hogy találkozzék Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Juval Diszkin, a Sin Bét vezetője szerint a merényletet Ehud Olmert autókonvoja ellen tervezték. A belbiztonsági szolgálat azonban meghiúsította a terrorista összeesküvést, és a terveknek megfelelően sor került a találkozóra.

A Sin Bét feje azt nem árulta el az izraeli kormány szokásos vasárnapi ülésén, hogy a számos különféle csoportból álló Fatah mely frakciójához tartoztak az állítólagos összeesküvők.

Azt azonban elmondta, hogy az incidens után az izraeliek átadták a Palesztin Hatóságnak a szükséges információkat arról, kik vettek részt a merényletkísérletben, és a palesztin kémelhárítás közülük többeket le is tartóztatott. A múlt héten azonban valamennyiüket szabadon engedték - annak ellenére, hogy vallomásukban elismerték: merényletet terveztek Olmert ellen.

Egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú izraeli rendőrtiszt azt is elmondta, hogy a miniszterelnöki hivatal éles hangú tiltakozó jegyzéket küldött Abbász irodájának. Izrael azt reméli, hogy ennek nyomán a Palesztin Hatóság megteszi a szükséges lépéseket.

Az egyébként nem világos, hogy a terroristák mennyire kerültek közel Ehud Olmert meggyilkolásához.

Olmert és Abbász augusztus 6-án találkozott először palesztin területen, Jerikóban, hogy előkészítsenek bizonyos dokumentumokat a nemzetközi Közel-Kelet-értekezletre.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×