eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

"A miniszterelnök cserbenhagyja a választókat a népszavazással"

Levélben figyelmeztette a brit miniszterelnököt az ellenzék vezetője, hogy a választók cserbenhagyása lenne, ha Nagy-Britannia nem rendezne népszavazást az Európai Unió új alkotmányáról. David Cameron emlékeztetett arra, hogy a kormányzó Munkáspárt a 2005-ös választási kampányban ígéretet tett arra: megkérdezi a választók véleményét az új alaptörvény bevezetéséről.

Egyre nagyobb a belpolitikai nyomás Gordon Brown brit miniszterelnökön az e heti európai uniós csúcs előtt. Az ellenzéki konzervatívok vezetője például levélben figyelmeztette a kormányfőt, hogy cserbenhagyja a szavazókat, amennyiben nem rendez népszavazást az új uniós alkotmányról, melyről csütörtökön és pénteken Lisszabonban tanácskoznak az uniós országok vezetői.

David Cameron emlékeztetett, hogy a legutóbbi, 2005-ös választási kampányban a kormányzó Munkáspárt kötelezettséget vállalt arra, hogy népszavazást tart a tervezett új uniós alaptörvény ügyében.

"Ez a kormány és a választók közötti bizalom kérdése. Tehát tiszteletben tartja-e Ön a saját ígéretét, mely szerint népszavazást rendez a kérdésben?" - tette fel a kérdést a tory pártvezető.

A helyzetet bonyolítja, hogy amennyiben a hagyományosan inkább euroszkeptikus Nagy-Britannia öt éven belül nem fogadja el a közös igazságügyi és belügyi uniós irányelveket, akkor kizárhatják a két terület folyó együttműködésből.

Nehéz helyzetben van tehát Gordon Brown, annál is inkább, mivel az Európai Bizottság elnöke meglehetősen kritikusan fogalmazott a brit hozzáállással kapcsolatban.

"Nagy-Britannia mindig az elsők között van, amikor a terrorizmus elleni globális fellépést kell sürgetni, ugyanakkor a jelek szerint amikor Európáról van szó, akkor nem annyira elkötelezett. A nemzetközi terrorizmus és bűnözés elleni harchoz a jelenleginél több és nem kevesebb elkötelezettségre van szükségünk" - mondta José Manuel Barroso.

Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 17:19
×
×
×
×