eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A szlovák külügyminiszter "balkáninak" tartja a Sólyom-látogatást

Élesen bírálta Ján Kubis szlovák külügyminiszter a Magyar Koalíció Pártját (MKP) és Sólyom László köztársasági elnököt a Lidové Noviny című cseh lapnak adott nyilatkozatában.

A Kubis által rosszallással emlegetett MKP-javaslat szerint Szlovákiának és Magyarországnak kölcsönösen bocsánatot kellene kérnie egymástól bizonyos történelmi eseményekért, és jelképesen kártalanítani kellene azokat a magyarokat, akiket a második világháború után a Benes-dekrétumok értelmében megfosztottak tulajdonuktól és állampolgárságuktól Csehszlovákiában.

A szlovák diplomácia vezetője szerint Csáky Pál, az MKP elnöke "bombát robbantott" ezzel az indítvánnyal a szlovák-magyar kapcsolatokban.

A cseh lap újságírója megkérdezte: miért ne gyógyíthatná be egy szlovák-magyar közös nyilatkozat a kétoldalú viszonyban elszenvedett korábbi sebeket, és példaként az 1997-es cseh-német megbékélési nyilatkozatot említette.

Ján Kubis szerint a két dolog nem vethető össze, "hiszen a cseh-német nyilatkozat két állam komplex diplomáciai erőfeszítéseinek eredménye volt, nem pedig valamely politikai párt valamilyen elképzelésének végrehajtása".

Szükség lenne valamilyen eszközre, valamilyen szerződésre, hogy le lehessen küzdeni az ösztönreakciókat, amelyek még nem tűntek el a szlovák-magyar viszonyból - vélekedett a szlovák külügyminiszter.

Sólyom "balkáni szerepben"

"Nem lehet elmosni a határt egy magánjellegű és egy hivatalos látogatás között. Azért vannak a diplomáciai játékszabályok, hogy kiszámíthatók legyünk egymás számára. Ha ezek a szabályok sérülnek, az rendkívül veszélyes jelenség az államközi kapcsolatokban" - jelentette ki Sólyom László révkomáromi látogatásáról szólva Ján Kubis.

A magyar államfő látogatása és nyilatkozata, amelyben bírálta a szlovák parlamentnek a Benes-dekrétumok "érinthetetlenségét" kinyilvánító határozatát, olyan volt, mint amikor a szerb politikusok felkeresik a szomszédos államokban élő szerb kisebbséget - vélekedett a külügyminiszter.

"Ez az egész túlságosan is emlékeztet a Balkánra" - mondta Ján Kubis.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×