eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Bábeli nagyságrendű építkezés kezdődik

Minden idők talán legnagyobb építkezéséről döntött a brit kormány, egy Londont keletről nyugtra átszelő vasúti alagút készül a jövő évtizedben.

Gordon Brown miniszterelnök jóváhagyta az immár 18 éve tervezett építkezést, a Londontól nyugatra fekvő Heathrow repülőterét a keleti dokknegyeddel összekötő földalatti vasútvonal tervét.

A várostervezők régóta figyelmeztetnek, hogy a brit főváros elavult metrórendszere már nem sokáig tudja ellátni feladatát a 7,5 milliós városban: tavaly először lépte túl a metró évi utasszáma az egymilliárdot és egyre gyakoribb, hogy a legnagyobb forgalmú órákban egy-egy belvárosi metrómegállót egyszerűen bezárnak.

Az építkezés költségeit egyenlő arányban viseli majd a kormány, az utazóközönség - amely majd a jegyárral fizet - illetve a londoni vállalkozások, amelyekre különadót vetnek ki erre a célra.

A döntést sokáig éppen az hátráltatta, hogy elő kellett teremteni az építkezéshez szükséges nem kis összeget, amelyhez végül már csak potom háromszáz millió font hiányzott, és ezt az üzleti negyed, a City önkormányzata pótolta ki.

A teljes költség egyébként 16 milliárd font, amely meghaladja a 2012-es olimpia 9,3 milliárd fontos építkezési kiadásait vagy a Csalagút 9,5 milliárdos költségeit. A 16 milliárd font közel 5.800 milliárd forint, azaz a jövő évi magyar költségvetés kiadásainak kétharmada, vagy ha úgy tetszik, a jövő évre tervezett hiány ötszöröse.

Az építkezés 2010-ben indul, és ha minden jól megy, 2017-ben indul az első szerelvény, amely a kelet-nyugati utat a mostani egy óráról harmincöt percre csökkenti és az első évre tervezett utasforgalom 200 millió fő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az ukrán haderő frissen toborzott katonái demoralizáltak, rosszul képzettek és fizikailag és mentálisan is felkészületlenek – írja elemzők és ukrán parancsnokok értékelésére hivatkozva a Financial Times. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×