eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

"Megbüntetjük a békefenntartók gyilkosait"

Az ENSZ főtitkára felháborítónak nevezte, hogy a hétvégén békefenntartókat öltek meg egy darfúri táborban történt rajtaütésben. Az akciót nem a szudáni kormányhoz kötött és emberiség elleni bűnökkel vádolt milíciák, hanem lázadók követték el. Mindez arra utal, hogy egyre nehezebb átlátni, mi történik Darfúrban.

A békefenntartókat kiküldő Afrikai Unió ígéretet tett arra, hogy kivizsgálja a 10 katona halálát okozó, példa nélkül álló támadást, és felkutatja a bűnösöket.

Szombat éjszaka egy 30 járműből álló konvoj és több száz fegyveres rohanta le az Afrikai Unió erőinek táborát. A túlerőben lévő támadók tíz katonát megöltek, és fegyvereket, valamint járműveket raboltak el. A rajtaütés során további 36 békefenntartó eltűnt.

17 elrabolt katonát később megtaláltak.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár felháborítónak nevezte a haskanitai táborban történteket, és felszólította a szembenálló feleket, hogy vegyenek részt az október végére, Líbiába összehívott béketárgyalásokon.

A békfenntartóknak eddig a kormánnyal volt bajuk

Az, hogy kik követték el a támadást, jól jelzi, hogy mennyire nehezen követhető a darfúri helyzet. Az Afrikai Unió rosszul felszerelt békefenntartóinak működését eddig a szudáni vezetés nézte rossz szemmel.

A támadók ugyanakkor az egyik kormányellenes lázadó csoport, az Igazság és Egyenlőség Mozgalom tagjai voltak, akik saját vezetőikkel is szembeszállva ellenzik a béketárgyalásokat.

Hogyan lesz béke, ha a lázadók is megosztottak?

A külvilág - főleg a nyugati aktivisták, köztük filmsztárok felhívásai nyomán - sokat hallott az arab milíciák által otthonukból elüldözött és legyilkolt fekete lakosokról. George Bush amerikai elnök néhány napja népirtásnak nevezte, ami ellenük folyik.

Az őket képviselő, vagy nevükben harcoló milíciák azonban korántsem egységesek, és úgy tűnik, nem mindig értékelik a külvilág segítségét.

Többezres erősítés a jelképes békeerőnek

A franciaországnyi területű tartományt jelenleg 7000 afrikai uniós katonának kell ellenőriznie, ami gyakorlatilag lehetetlen küldetés.

Az ENSZ azonban megszavazta, hogy őket rövidesen egy 27 ezer fős ENSZ-Afrikai Uniós hibrid erő váltsa fel.

A mostani támadás éppen akkor történt, amikor befolyásos nemzetközi személyiségek - köztük a Nobel-békedíjas Desmond Tutu érsek, Jimmy Carter volt amerikai elnök és Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök felesége - Szudánba érkeztek, hogy közvetítsenek Darfúr ügyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×