eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Az elképzelhetetlen lehetségessé vált pár hónap alatt

Hónapok óta nincsen kormánya Belgiumnak, ahol egyre gyakrabban merül fel a nemrég még elképzelhetetlen forgatókönyv: az ország kettészakadása. A júniusi választásokon győztes flamand kereszténydemokraták ugyanis képtelenek kormányt alakítani, a belpolitikai válság nyomán egyre élesebben fogalmazódik meg a kérdés: együtt maradhat-e a háromnyelvű ország?

Tavaly decemberben a belga állami televízió megszakította adását és drámai bejelentkezésben közölte: Flandria kiválásával megszűnt a hivatalosan háromajkú - flamandul, franciául, és németül beszélő -, a XIX. században létrehozott királyság.

A televízió illetékesei akkor azzal indokolták a szokatlan viccet, hogy vitát akartak provokálni az ország egységét fenyegető függetlenségi mozgalmakról.

Az akkor - kinek-kinek ízlése szerint rosszízű, vagy jópofa - viccen ma már senki sem nevetne: az utóbbi hónapok belpolitikai válsága nyomán akár komolyan is felmerülhet: hosszú távon együtt maradhat-e az ország?

Egymás mellett, nem egymással

Dominik Minten, a holland nyelvű De Standaard elemzője szerint igenis létezik belga identitás, ami leginkább sportesemények, vagy nemzeti tragédiák (például egy uralkodó halála) idején nyilvánul meg.

Az újságíró szerint a flamandok és a vallonok inkább egymás mellett, mint egymással élnek Belgiumban. "Nem nézzük egymás televíziós műsorait, nem olvassuk egymás lapjait, és nem nagyon ismerjük egymás hírességeit. És ezt rendben lévőnek tartjuk" - tette hozzá Dominik Minten.

Az újságíró szerint ugyanis egészen addig, amíg csak egymás mellett élnek, nincsenek gondjaik, melyek akkor kezdődnek, ha valamilyen ügyben együtt kell működniük.

Hosszú távon pesszimisták a belgiumiak

Idén márciusban a két legnagyobb belgiumi lap, a holland nyelvű De Standaard és a francia nyelvű Le Soir végzett kérdezett meg 2000 embert Belgium jövőjéről.

A kérdésre ("Létezik-e majd Belgium tíz év múlva?") a megkérdezettek 90 százaléka nemzetiségi hovatartozástól függetlenül igennel válaszolt. Amikor viszont 2050-es dátummal kérdezték ugyanezt, akkor az emberek fele már nemmel felelt.

Ráadásul augusztusban újabb közvéleménykutatást tartottak, melyen a megkérdezettek flamandok 38 százaléka úgy vélte, hogy Flandriának függetlenednie kellene - írta a De Standaard újságírója.Hasonlóképpen vélekedett a Le Soir munkatársa, Beatrice Delvaux, aki szerint ha pár éve kérdezték volna arról: lehetséges-e Belgium kettészakadása, csak nevetett volna a kérdező naivitásán. "Az elképzelhetetlen pár hónap alatt lehetségessé vált" - írta az újságíró.

Beatrice Delvaux szerint Belgium kettészakadása borzasztó szimbóluma lenne Európának, hiszen az ország nem csupán a kontinens szívében fekszik, de fővárosa, Brüsszel egyben az unió egyik központja is.

Sok ok a szétválás mellett, egyetlen ellene

"Ha azonban közelebbről megvizsgáljuk a helyzetet és félretesszük a szimbólumokat, egy kegyetlen tény marad: a szétválásnak jó okai lennének, miközben a feszültségek és a konfliktusok mélyen beágyazódtak" - véli a Le Soir munkatársa.

Az újságíró szerint az ország kettészakadásának egyetlen nagy akadálya az, hogy - szemben például Csehszlovákia felbomlásával - nagyon nehéz lenne véghezvinni.

Brüsszel, a gordiuszi csomó

A gordiuszi csomót Brüsszel jelenti, amely francia nyelvű fővárosként flamand területen fekszik, ami alaposan megnehezítené a szétválást.

"A flamandoknak komolyan végig kell gondolniuk, hogy elvágják-e az őket a világhoz fűző igazi kapcsot, hiszen a flamand identitás megteremtése milliárdokba kerülne" - vélte Beatrice Delvaux.

"Amit elvetettünk, le is kell aratnunk, de ez a hozzáállás nem ígér túl sok nyugalmat vagy békét a két félnek" - írta a Le Soir újsáígrója, hozzátéve: új párbeszédre lenne szükség a két politikai fél között.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×