eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Incidens a miniszter előadásán: "Egyetértek magukkal, ostobák"

Incidenssel kezdődött csütörtökön a francia külügyminiszter washingtoni előadása, amelyben hangsúlyozta: Iránnal szemben keményen kell fellépni, miközben a világ diplomáciai megoldást keres Teherán nukleáris törekvéseinek megállítására.

Bernard Kouchnernek a CSIS washingtoni agytrösztnél tartott nyilvános előadásán háborúellenes aktivisták tiltakoztak egy esetleges Iránnal szembeni háború ellen.

A tiltakozókat a teremből kivezették, mire a miniszter angolul utánuk kiáltott: "De hiszen egyetértek magukkal, ostobák". A tiltakozó nők később visszatérhettek a terembe, ahol vitába elegyedtek a külügyminiszterrel.

"Az atomfegyvert szerző Irán számunkra nem elfogadható távlat" - mondta, és hozzátette: "ha a szankciók párbeszéd nélkül csak összeütközéshez vezethetnek, akkor a párbeszéd szankciók nélkül, sajnos, egyenlő a gyengeséggel".

Párizs úgy látja, hogy egy nukleáris fegyverrel rendelkező Irán fenyegetést jelentene a globális biztonságra - jelentette ki a francia diplomácia irányítója, ugyanakkor leszögezte: nem pártol egy Irán ellen indítandó háborút.

Kouchner nagy vihart kavart vasárnapi kijelentését igyekezett tisztázni. Többen ugyanis háborús fenyegetésként fogták fel, amikor arról beszélt, hogy a világnak fel kell készülnie a legrosszabbra, azaz az Iránnal való háborúra.

A bírálatok hatására később finomította álláspontját, mondván, hogy csak az iráni atomprobléma súlyos voltára kívánta felhívni a figyelmet.

A francia külügyminiszter csütörtöki előadásában azt is megemlítette, hogy Európa és az Egyesült Államok maga mögött hagyta "kapcsolataik történetének egyik legfeszültebb periódusát".

Rámutatott, hogy a feszültséget az Irakkal kapcsolatos nézeteltérések okozták, "nyers, gyakran sértő szavak hangzottak el, a barátság gyakran elfelejtődött".

"De ez már a múlt" - szögezte le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×