eur:
387.75
usd:
359.98
bux:
69201.95
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Újabb demokrata törvényjavaslat bukott meg Irak ügyében

Újabb demokrata törvényjavaslat bukott meg Irak ügyében az amerikai szenátusban; az ellenzék nem tudta elfogadtatni a katonák pihenőidejének meghosszabbítására irányuló kezdeményezését.

A washingtoni kongresszus felsőházában csekély szavazattöbbséget birtokló demokraták csak 56 szavazatot tudtak megszerezni a szükséges 60 helyett.

A Demokrata Párt azt szerette volna törvénybe foglalni, hogy az Irakban szolgáló amerikai katonák legalább annyi időt tölthessenek otthon, mint amennyit az arab országban. Jelenleg a 15 hónapos kiküldetések között kevesebb, mint egy év a pihenőidő, ez több szakértő szerint a katonák "kiégéséhez" vezet.

Robert Gates védelmi miniszter arra irányuló kísérletnek nevezte az ellenzéki javaslatot, hogy "kerülő úton" próbálják elvonni a csapatokat az iraki hadszíntérről. Mit közölte, a törvény elfogadása esetén azt tanácsolta volna George Bush elnöknek, hogy vétózza meg azt.

Elemzők szerint a Bush háborús politikájának módosítását célzó demokrata törvényjavaslatok közül ennek volt a legnagyobb esélye az elfogadásra. A republikánusok azonban ezt is "kivédték".

Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×