eur:
387.91
usd:
360.13
bux:
0
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Nagy-Britannia példának tekinti Magyarországot

Nagy-Britannia egészségügyi minisztere mindenkit potenciális szervdonorrá tenne, aki ez ellen életében nem tiltakozott. Mint mondta, a rendszer számos európai országban jól működik, például Magyarországon is.

A brit egészségügyi kormányzat célja az, hogy csökkentsék az olyan halálesetek számát, amelyeket az átültethető szerv hiánya okoz.

Nagy-Britanniában jelenleg halála után csak annak vehetik ki a szerveit, aki ehhez életében hozzájárult. A tervek szerint azonban a jövőben mindenkinek kivehetőek és átültethetők lesznek a szervei, aki ez ellen életében nem tiltakozott.

A részleteket csak ezután akarják társadalmi vitára bocsátani. Például azt kell eldönteni, hogy az elhunyt hozzátartozójának megadják-e a vétó lehetőségét.

A szigetországban évente csaknem 8 ezer embernek lenne szüksége szervátültetésre, ám mindössze 3 ezer donor áll rendelkezésre.

Magyarországon a törvényi előírások szerint halála után bárkinek kivehetőek a szervei, aki ez ellen nem tiltakozott, és még a rokonok sem akadályozhatják meg az átültetést. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ha egy családtag rosszallását fejezi ki a szervkivétel miatt, akkor az orvosok tiszteletben tartják a tilalmat.

Évente nagyjából 60 kórház jelent donációt. Összesen 283 ember szerveit találták alkalmasnak az átültetésre, így 437 ember kaphatott új szervet.

Címlapról ajánljuk

Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Augusztus végére jöhet el a holtpont az ukrajnai háborúban Resperger István ezredes szerint. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, az ukrán lőszerhiány, Oroszország területi nyereségei, valamint a hadigazdálkodás okozta nehézségek és az időjárás is megakaszthatja a harcokat. Szerinte lehetséges a francia szerepvállalás a háborúban, mégsem lenne sok haszna. Atomfegyverek bevetéséről pedig "nem egy ember dönt".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×