eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Ismét elutasította az ENSZ Tajvan visszavételét

Ismét elutasította az ENSZ-közgyűlés főbizottsága Tajvan visszavételét a világszervezetbe.

A főbizottság, amelynek tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja - az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína - csütörtökre virradóra úgy döntött, hogy nem hajlandó a közgyűlés kedden megnyílt 62. ülésszakának napirendjére tűzni a tajvani kérdést. A döntést szavazás nélkül, konszenzus alapján hozták.

Tajvant 1971-ben zárták ki az ENSZ-ből, helyét a Kínai Népköztársaság vette át a közgyűlés határozata után. Az 1949-ben Kínától elszakadt sziget azóta 15 alkalommal próbálkozott, hogy visszavegyék a világszervezetbe, Kína azonban mindig megakadályozta ezt.

Peking máris üdvözölte a döntést. "Ismét bebizonyosodott, hogy senki sem vitathatja azt a tényt, hogy Tajvan Kína elválaszthatatlan része" - közölte csütörtökön a kínai külügyi szóvivő.

A tajvani külügyi szóvivő sajnálattal vette tudomásul a határozatot, de hozzátette: a szigetnek sikerült magára vonnia a nemzetközi közösség figyelmét és továbbra sem mond le arról, hogy egy napon ismét tagja lesz az ENSZ-nek.

Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×