eur:
395.87
usd:
354.56
bux:
0
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Megalakult az új görög kormány

A Görögország nagy részén pusztító nyári erdőtüzek okozta válság rossz kezelése miatt Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök megszüntette a közrendészeti minisztériumot, amelynek eddig alá volt rendelve a rendőrség mellett a tűzoltóság is, és mindkét testületet a belügyminisztérium hatáskörébe utalta kedden megalakított új kormányában.

A kormányfő konzervatív Új Demokrácia pártja 41,84 százalékos eredménnyel megnyerte a vasárnap rendezett parlamenti választásokat, 152 képviselői helyet szerezve meg a 300 fős törvényhozó testületben, így újra Karamanlisz alakíthatott kormányt.

Két kulcspozícióban - a külügyminiszteri és a pénzügyminiszteri poszton - nem történt változás: Dora Bakojannisz vezeti továbbra is a külügyi tárcát, és megmarad helyén Jórgosz Alogoszkufisz, a pénzügyi tárca vezetője is. Az utóbbinak sikerült a hét százalékot meghaladó 2004-es inflációt három százalék alá (2,8 százalékra) szorítania, amint az Európai Unió stabilitási egyezménye megköveteli, így egy cseppet sem meglepő, hogy a kormányfő változatlanul megbízik benne.

A tervek szerint szerdán teszi le hivatali esküjét az új kabinet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×