eur:
396.21
usd:
354.7
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Magyarlakta falvakba telepítik a romákat Szlovákiában

Továbbra sem csökken a feszültség a szlovákiai romák kitelepítések után. A romaügyekkel megbízott kormánybiztos összecsapásoktól tart.

A dél-szlovákiai romák exodusa már napok tart: a múlt hét elején több városból a közeli falvakba költöztették ki azokat a roma családokat, amelyek már évek óta nem fizettek lakbért.

A lerobbant állapotban lévő házakat a városok - köztük Érsekújvár és Révkomárom - jelképes áron eladták, és az új tulajdonosok, többszörös felszólítás után, erőszakkal kilakoltatták a nem fizető polgárokat.

A romák, érthető módon, hangosan tiltakoztak, de ezzel egyidejűleg azoknak a környékbeli magyar többségű falvaknak a lakossága is határozottan felemelte a szavát, amelyeknek lakatlan épületeibe a magánbiztonsági szolgálatok által erőszakkal odaszállított embereket próbálják letelepíteni.

Közben Érsekújváron és Révkomáromban több száz roma vonult a városháza elé és követelt fedelet a feje fölé.

Érsekújvár környékén az erőszakos betelepítés elsősorban a magyarlakta falvakat érinti.

Anna Botosová romaügyi kormánybiztos mélységes felháborodásának adott hangot, véleménye szerint Érsekújvár vezetése azért adta el a romák által lakott két házat, hogy így szabaduljon meg a romaproblémától.

Mivel nem elszigetelt jelenségről van szó, a roma politikus komoly szociális összecsapásoktól tart.

Hasonló kiköltöztetésekre az ország keleti részében, valamint Tornalja és Léva közelében is sor került.

Dusan Caplovics, a kisebbségek ügyeivel megbízott miniszterelnök-helyettes rasszista indíttatásúnak nevezte a romákkal szembeni fellépést, ám egyelőre konkrét ígéretet nem tett a helyzet csillapítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×