eur:
396.17
usd:
354.43
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál

Tőkés nem kér az RMDSZ listájából

Nem fogadta el az RMDSZ európai parlamenti választási listáján kínált második helyet a királyhágó-melléki református püspök. Bár a választások csak november végén lesznek, Tőkés László valószínűleg független jelöltként indul.

Megegyezés nélkül zárult az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács többfordulós tárgyalássorozata.

Az utolsó egyeztetésen a két szervezet vezetője sem tudott megegyezni arról, hogy miként működjenek együtt az európai parlamenti választásokon.

Az élesen kettéosztott erdélyi magyarság egysége érdekében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a párt választási listáján Markó Béla elnök után a második helyet kínálta a királyhágó-melléki református püspöknek, Tőkés László azonban - megfogadva támogató szervezetei tanácsát - a független indulás mellett döntött.

"Mi átfogó megegyezésre törekszünk, az összefogás nemzeti programját javasoltuk, egy gyökeres rendszerváltozást a magyar politikai és közéletben, erre azonban az RMDSZ alapjában véve nem volt hajlandó" - mondta az InfoRádiónak Tőkés László.

"Az RMDSZ-nek nagy deficitje, hogy teljesen lemondott a magyar érdekek önálló nemzetközi képviseletéről, a saját külpolitikáját alárendelte a román külpolitikának. Nekünk nem kell olyan képviselet Brüsszelben - akkor inkább ne legyen -, amelyik éppen a magyar érdekek képviseletét tagadja meg" - tette hozzá a királyhágó-melléki püspök.

Markó Béla elmondta: nem érti, miért nem született megállapodás, hiszen az RMDSZ készen állt a kompromisszumra.

"Tőkés László azért jutott rossz döntésre, mert a körülötte lévők meggyőzték arról, hogy itt van valamiféle konfrontációnak a pillanata, és független jelöltként eljuthat Brüsszelbe" - közölte Markó Béla.

A felek leszögezték, hogy nem fognak egymás mellett kampányolni, és tiszteletben tartják a választás szabadságát.

Szakértők azonban már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy ha a két szervezet nem fog össze, akkor veszélybe kerülhet a romániai magyarság brüsszeli képviselete.

A bukaresti Új Magyar Szó szerint ha létrejönne a közös lista, akkor három romániai magyar képviselője is lehetne az Európai Parlamentnek, külön-külön viszont sem az RMDSZ, sem Tőkés László nem kapna annyi szavazatot, amellyel akár egy képviselő is kijuthatna Brüsszelbe.

Az erdélyi Krónika című napilap korábban azt írta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség lejtmenetben van, és határozottan rontaná Tőkés László megítélését, ha bármilyen formában is szövetkezne velük.

A vezércikkben az olvasható, hogy 2009-ben úgyis újabb európai parlamenti választásokat tartanak, immáron az összes uniós tagállamban, így nem olyan nagy a tét.

A novemberi voksolással viszont le lehetne mérni a szervezetek valódi támogatottságát, ami hasznos lehet a jövő évi parlamenti választások előtt is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×