eur:
394.47
usd:
353.48
bux:
72768.53
2024. szeptember 18. szerda Diána

Példátlan botránysorozat vár az élelmiszergyártókra?

Az üdítőitalokban, édességekben és feldolgozott élelmiszerekben használt egyes adalékanyagok felelőssé tehetők a gyermekek viselkedési zavaraiért - a kiszivárgott információk szerint ezt a konklúziót tartalmazza a brit élelmiszerminőségi intézet jelentése.

A dokumentum megállapításainak súlyát mutatja, hogy hivatalosan még nyilvánosságra sem hozták, de a brit élelmiszeripar vezetői máris összeültek, hogy megtárgyalják a következményeket.

Több saját márkás termékeket előállító szupermarket, így a Marks&Spencer, az Asda, a Sainsbury és a Tesco már bejelentette, hogy eltávolítja termékeiből a gyanúba került összetevőket.

A Southamptoni Egyetem által végzett kutatások eredményeként azt sem lehet kizárni, hogy az élelmiszergyártóknak hasonló perekkel kell majd szembenézniük, mint az amerikai dohányipari cégeknek.

Miért?

Az már több mint húsz éve ismert, hogy bizonyos adalékanyagok allergiás reakciókat, egyebek mellett légzési problémákat és asztmát okoznak. Sokan úgy vélik, hogy ezek az agy fejlődését is károsan befolyásolják, de eddig ezt nem sikerült meggyőzően bizonyítani.

A hiperaktív gyermekeket támogató csoport vezetője a jelentés megállapításainak kiszivárgása után azt mondta: a mesterséges kémiai anyagok hatására dühkitörések, tanulási és alvási nehézségek alakulhatnak ki, valamint romolhat a koncentrálóképesség.

A fizikai reakcióik a légzési nehézségektől a kiütésekig terjedhetnek - tette hozzá Selly Bunday.Sokan vélik úgy, hogy a mostani eredmények segíthetnek megmagyarázni, miért növekedett a kilencvenes évek eleje óta a kilencvenszeresére (!) a figyelemhiány kezelésére szolgáló receptköteles gyógyszerek forgalma Nagy-Britanniában.

Vyvyan Howard, az Ulster Egyetem professzora szerint az adalékanyagokat teljesen el kellene távolítani az élelmiszerekből.

"Tápértékük nincsen, egyáltalán miért teszik bele?" - tette fel a kérdést a szakember.

Az élelmiszerminőségi intézet tanácsadójaként is dolgozó professzor hozzátette: "Az adalékanyagokat szigorúan kitiltották az egy évnél fiatalabb kisgyermekek számára készített táplálékokból. De miért ez a határ? Az agy és az idegrendszer az egyéves kor után is fejlődik."

E-vizsgálat

A Southamptoni Egyetem kutatói hároméves, valamint nyolc-kilenc éves gyerekeken vizsgálták az adalékanyagok hatását. Utóbbiak a tartrazin (E102), a kosnil vörös A (E124), a narancssárga FCF (E110), a karmazsin (E122), a kinolinsárga (E104), az allura vörös AC (E129) és a nátrium-benzoát (E211) voltak.

A brit élelmiszer- és üdítőgyártók szövetsége ugyanakkor közölte: az általuk használt adalékanyagok biztonságosak, használatukat szigorúan szabályozza az európai jog.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.24. kedd, 18:00
Fürjes Balázs
a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 18. 18:20
×
×
×
×