eur:
394.1
usd:
354.24
bux:
72845.72
2024. szeptember 18. szerda Diána

Még sosem főztek ennyi sört Csehországban

Idén rekordot döntöget a cseh sörgyártás, a szakemberek pedig a sörfogyasztás további növekedését jósólják.

A csehországi sörgyárak az idei év első hat hónapjában összesen csaknem 10 millió hektoliter sört állítottak elő, ami rekordnak számít, és egyben csaknem 4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi eredményt.

A 10 millió hektoliterből valamivel több mint 8 millió a hazai piacon kelt el, közel 2 millió hektolitert exportáltak, ami 4,2 százalékkal több mint a 2006-os év hasonló időszakában.

A kivitel növekedési üteme valamelyest mérséklődött, de ezt a cseh sörgyárak szüvetsége azzal magyarázza, hogy egyre több cseh sörfajtát licensz alapján külföldön állítanak elő. Erre talán a legjobb példa Szlovákia, ahol már több világhírú cseh sörféleséget főznek.

A cseh sörexport legnagyobb célországa Németország, ahová a cseh kivitel 37 százaléka irányul, a sorban Szlovákia következik 16 szaázalékkal, a harmadik helyen pedig Nagy-Britannia található 8 százalékos piaci részesedéssel.

A legnagyobb kapacitású cseh sörgyárak sorrendjét továbbra is a Pilseni Prazdroj vezeti, a prágai Staropramen, a ceské budejovicei Budvar és a brnoi Starobrno előtt.

A szakemberek arra számitanak, hogy a forró nyári hónapokban méginkább megugrott a sürfogyasztás, és az év végi mérleg újabb rekordokat tükröz majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatója: a 11-es út egyes szakaszait nem lehet megvédeni

Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatója: a 11-es út egyes szakaszait nem lehet megvédeni

Menekülőutakat nyitnak a Pilisben, Pilismarót, Dunabodány, Tahi és Leányfalu védekezéséhez még várnak önkénteseket, Kisorosziban viszont van rutin. A kormányfő szerda reggel rendkívüli tájékoztatót tartott az árvízi helyzetről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Komoly lélektani határt lépett át a veszteségráta, hatalmas bajban az ukránok - Háborús híreink szerdán

Komoly lélektani határt lépett át a veszteségráta, hatalmas bajban az ukránok - Háborús híreink szerdán

Nyugati elemzők szerint elérhette az egymillió főt az orosz-ukrán háború veszteségrátája (sebesültek és halottak összesen). Az orosz csapatok a Donbaszban és Kurszkban is ellentámadásba lendültek, ráadásul továbbra sem született döntés arról, hogy Kijev bevetheti-e a közepes és nagy hatótávolságú fegyvereket Oroszország területén, miközben Moszkva folyamatosan bombázza az országot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×