eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Hatalmas előnnyel vezet a baloldal egy új felmérés szerint Nagy-Britanniában

Rég nem mért népszerűségi előnyre tett szert a Londonban közölt legújabb felmérés szerint a kormányzó brit Munkáspárt az ellenzéki konzervatívok előtt, azóta, hogy Tony Blair leköszönésével Gordon Brown vette át a miniszterelnöki tisztséget.

A The Sunday Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív vasárnapi lap megbízásából készült országos közvélemény-kutatás 40 százalékos támogatottságot mutatott ki a brit baloldal 1997 óta kormányon lévő vezető erejének; ez 8 pontos emelkedés a múlt havi felmérés óta.

A Konzervatív Pártra, a legnagyobb jobboldali parlamenti erőre most 33 százalék szavazna, vagyis a Labour jelenleg hét százalékponttal vezet, ami a brit választási aritmetika alapján hatalmas előnynek számít.

A Munkáspárt még nem járt ennyire a toryk előtt azóta, hogy a jelenlegi jobboldali miniszterelnök-jelölt, a fiatal David Cameron 2005 decemberében átvette a Konzervatív Párt vezetését.

Ha ez az eredmény érvényesülne a következő parlamenti választáson, a Munkáspárt többsége az összes többi alsóházi frakció együttes létszámához képest 114 főre emelkedne a jelenlegi 66-ról.

Politikai elemzők várták ugyan, hogy az iraki háborút kísérő és egyéb belpolitikai botrányok miatt népszerűtlenné vált Blair távozásával növekszik a Labour támogatottsága, de ilyen gyors és ilyen meredek megugrásra nem számítottak.

Tony Blair június 27-én nyújtotta be lemondását II. Erzsébet királynőnek, aki aznap kormányalakítási megbízást adott Gordon Brownnak, az addigi pénzügyminiszternek.

A konzervatívok annak idején előrehozott választást követeltek, mondván: a Labour azzal az ígérettel nyerte meg a legutóbbi, 2005-ös általános választást, hogy Blair a teljes mandátumot kitölti, vagyis Brownnak nincs választói felhatalmazása a hatalomgyakorlásra.

Brown először elvetette ezt a követelést azzal, hogy a toryk sem írtak ki új választást, amikor 1990-ben menesztették Margaret Thatchert, és John Majort tették meg kormányfőnek.

A The Sunday Telegraph elemzése szerint ha a Munkáspárt népszerűségi előnye tartósnak bizonyul, Gordon Brown még el is szánhatja magát egy idő előtti választásra, akár már az ősszel.

Az új brit miniszterelnök sokak szerint valóban fontolgatja a 2010-ben esedékes választások előrehozását.

Az eddigi leglátványosabb erre utaló mozzanat az volt, amikor Brown a váltást szentesítő június végi rendkívüli munkáspárti kongresszuson bejelentette egy "választási koordinátor" kinevezését.

Brown akkori indoklása szerint erre azért van szükség, hogy a Labour "ne csak megvívni, hanem megnyerni is képes kegyen egy általános választást (...), amikor a miniszterelnök annak kiírása mellett dönt".

Címlapról ajánljuk

Óránként 8 centi emelkedés - Így áll a Duna vasárnap délelőtt

Naponta egy métert emelkedik a Duna vízszintje, már most 4 méter fölött jár, a rekord 891 centi, a tetőzést pedig a hét második felére várják. A rakpartokat most felejtsük el, de a Margitsziget szerelmesei is kezdhetik áttervezni a hetet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Most érdemes kriptóba tenni a pénzünket?

Most érdemes kriptóba tenni a pénzünket?

A bitcoin mellett az altcoinok piacán is kivárást láthattunk az előző hetekben a tőzsdéken, mivel a befektetők továbbra is az amerikai elnökválasztással kapcsolatos eseményekre figyelnek. Ahogy azonban közeledünk a novemberi választáshoz, úgy válik egyre fontosabbá pozícionálni magukat a piaci szereplőknek a lehetséges kimenetelekre. A bitcoin kapcsán már láthattunk az utóbbi napokban 80 ezer és bőven 100 ezer dollár feletti célárakat is, van azonban egy másik token is, amely nagy rali előtt állhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×