eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Merényletkísérlet a magyar külügyminiszter ellen

Egy út szélén elhelyezett robbanószerkezettel merényletet próbáltak meg elkövetni Göncz Kinga külügyminiszter ellen Afganisztánban - közölte a külügyi szóvivő. A célzott merényletkísérletet titkosszolgálati eszközökkel sikerült megakadályozni.

A külügyi szóvivő elmondta: Göncz Kingát július 11-én, Afganisztánba érkezésének napján értesítették a nemzetközi biztonsági erő hírszerzői, hogy merényletet készülnek elkövetni ellene.

Odze György elmondta: semmilyen részletet nem közöltek velük, így nem tudni, hogy kik és miért akarták a merényletet elkövetni.

A szóvivő kifejtette: Göncz Kinga a Hamid Karzai Afgán elnökkel folytatott megbeszélés után csütörtökön repülővel továbbutazott Mazar-i-Sharifba, ahonnan a tervek szerint a delegáció egyik része gépkocsikonvojjal ment volna a Baglán tartományban lévő Pul-i-Kumriba, ahol a magyar vezetéssel működő Tartományi Újjáépítési Csoport állomásozik.

A robbanószerkezetet a két települést összekötő úton találták meg és hatástalanították a nemzetközi biztonsági erő katonái. A veszély miatt a miniszter helikopterrel érte el a magyar katonai bázist.

A látogatás után nehezítette a helyzetet, hogy a helikopter meghibásodott, így a miniszternek autókonvojjal kellett megtennie az utat vissza Mazar-i-Sharifba.

Kétnapos program

Göncz Kinga kétnapos afganisztáni látogatása során Hamid Karzai Afgán elnökkel, Rangin Dadfar Szpanta külügyminiszterrel, Zarar Ahmed Mokbal belügyminiszterrel, valamint az afgán parlament alelnökével és a képviselőház több tagjával áttekintette a közép-ázsiai térség gondjait és Magyarország szerepét az afganisztáni újjáépítésben.

A magyar diplomácia vezetője csütörtökön - afganisztáni útja zárónapján - felkereste a magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoportot, és megbeszélést folytatott Mahamad Alam Iszakzajjal, Baglán tartomány kormányzójával is.

Címlapról ajánljuk

Óránként 8 centi emelkedés - Így áll a Duna vasárnap délelőtt

Naponta egy métert emelkedik a Duna vízszintje, már most 4 méter fölött jár, a rekord 891 centi, a tetőzést pedig a hét második felére várják. A rakpartokat most felejtsük el, de a Margitsziget szerelmesei is kezdhetik áttervezni a hetet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Most érdemes kriptóba tenni a pénzünket?

Most érdemes kriptóba tenni a pénzünket?

A bitcoin mellett az altcoinok piacán is kivárást láthattunk az előző hetekben a tőzsdéken, mivel a befektetők továbbra is az amerikai elnökválasztással kapcsolatos eseményekre figyelnek. Ahogy azonban közeledünk a novemberi választáshoz, úgy válik egyre fontosabbá pozícionálni magukat a piaci szereplőknek a lehetséges kimenetelekre. A bitcoin kapcsán már láthattunk az utóbbi napokban 80 ezer és bőven 100 ezer dollár feletti célárakat is, van azonban egy másik token is, amely nagy rali előtt állhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×