eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Már meghaladja az útadóbevétel a kiépítés költségét

A január elsején a csehországi autópályákon és gyorsforgalmi utakon bevezetett elektronikus útadóból szerdáig (július 11-ig) összesen 2,853 milliárd korona folyt be, ami lényegében ugyanannyi, mint amennyibe a rendszer kiépítése került - közölte csütörtökön Prágában David Simoník, a rendszert kiépítő és üzemeltető osztrák Kapsch cég képviselője.

A tavaly aláírt szerződés alapján a cseh államnak négy éven belül kell megfizetnie a Kapschnak a rendszer költségeit. Az idén 652 millió koronát juttat a bevételekből a cseh állam az osztrákoknak. Ezen kívül a rendszer üzemeltetéséért további nagyjából egymilliárd koronát fizet az idén az állam a Kapschnak.

"Az adat a Kapsch kimutatása, statisztikája. Ezek a pénzek azonban még nincsenek teljes egészében az állam számláin" - reagált a bejelentésre Karel Hanzelka, a közlekedési tárca szóvivője.

Az állami közlekedési infrastrukturális alap várakozásai szerint az útadóból az idén mintegy öt milliárd korona folyik be a kasszába. Ebből az összegből a cseh államnak mintegy három milliárd korona marad a számláin.

Jelenleg összesen mintegy ezer kilométeren szedik az elektronikus útadót, amely a 12 tonnánál nehezebb gépkocsikra vonatkozik. A személygépkocsik továbbra is matricákkal közlekedhetnek a sztrádákon. Az évi matrica díja 900 korona.

Az elektronikus útadó második szakaszát július elsején kellett volna üzembe helyezni, de valószínű, hogy fél évet, esetleg másfél évet is késni fog. A minisztérium ugyanis a régiók és a települések nyomására azt fontolgatja, hogy az alsóbb osztályú utakon az eredeti tervektől eltérően nem a sztrádákon alkalmazott kapus rendszert, hanem a műholdas rendszert építi ki.

A régiók szerint ugyanis az alsóbb rendű utakon gyakorlatilag lehetetlen a kapuk kiépítése, s ráadásul nagyon elcsúfítanák a környezetet is.

Konkrét döntést az elektronikus útadó rendszer további kiépítéséről augusztusra ígérte a cseh közlekedési tárca.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×