eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Tíz év után távozott posztjáról a brit kormányfő

Tíz év után kormányzás után benyújtotta lemondását II. Erzsébet királynőnek Tony Blair. A brit miniszterelnök a Downing Street 10. alatti kormányfő hivatalból hajtott a Buckingham-palotába. Utóda Gordon Brown, a Blair-kormány pénzügyminisztere.

"Nem hiszem, hogy hiányozni fognak" - közölte az összegyűlt újságírókkal Cherie Blair, a távozó miniszterelnök felesége a kormányfői rezidencia ajtajában, mielőtt férje a Buckingham-palotába indult volna, hogy benyújtsa lemondását II. Erzsébetnek.

A volt brit miniszterelnök, aki valamivel több mint tíz évig állt a kormány élén, utolsó hivatalos szerepléseként részt vett a londoni alsóházban az "azonnali kérdések és válaszok" szokásos heti félóráján.

Tony Blair itt elismerte, hogy "sosem kívánt úgy tenni, mintha nagy képviselő lenne", ugyanakkor "tisztelettel adózik" a képviselők nemes munkája iránt. "Mindenkinek, barátnak és ellenfélnek, jó egészséget kívánok, és ez a vége" - búcsúzott a miniszterelnök.

Miután benyújtotta lemondását a királynőnek, Tony Blair és családja a volt kormányfő választókerületébe, az északkelet-angliai Sedgefieldbe indult.

Tony Blair évi 64 ezer font (23 millió forint) miniszterelnöki nyugdíjra jogosult, emellett 84 ezer font irodai költségtérítésre.

Nem hivatalos szakértői előrejelzések szerint ha megírja visszaemlékezéseit, abból legalább ötmillió fontot kasszírozhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×