eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Ryszard Kapuscinski is dolgozott a lengyel hírszerzésnek

Ryszard Kapuscinksi lengyel tudósító is híreket szállított országa titkosszolgálatának a kommunista rendszerben. A lengyel Newsweek Polska közölte hírt, amely nem számít nagy felfedezésnek, mivel a korszak külföldre küldött újságíróit kötelezték arra, hogy működjenek együtt a hírszerzéssel.

Az idén januárban, 74 éves korában elhunyt Kapuscinski azokról az országokról tett jelentést 1967-1972 között a titkosszolgálatnak, amelyeket munkája során felkeresett.

Mint maga is elmondta, tudósításait három változatban írta meg: egyet a lengyel hírügynökségnek, egyet magának és a harmadikat a lengyel hatóságoknak.

A tudósítót rendszeresen küldték olyan országokba, ahol válság alakult ki, így Etiópiába és Iránba a császárság megdöntésekor, de Közép-Amerikába és Afrika számos országába is. Könyvei (A császár, A sáhinsah, A futballháború) világsikert arattak, mintegy harminc nyelvre fordították le őket.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetében őrzött dossziéja szerint Kapuscinski általános leírást adott a felkeresett ország politikai helyzetéről, és jellemezte a megismert személyeket, de fontos információi nem voltak a titkosszolgálat számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×