eur:
396.95
usd:
359.34
bux:
0
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Einstein örökébe lép Charles Simonyi

Charles Simonyi magyar származású amerikai szoftverfejlesztő mérnök vezeti majd azt a princetoni kutatóintézetet, amely egykor Albert Einstein tudományos otthona volt - adta hírül a The Press of Atlantic City című lap.

Charles Simonyi - aki egykor a Microsoft Word és Excel programok fejlesztését irányította - a New Jersey-i Princeton Egyetem mellett működő híres kutatóintézet, az 1930-ban alapított Institute for Advanced Study (IAS) igazgatótanácsának elnöki posztját foglalja el 2008 októberétől. Az elnöki székben a Világbank korábbi elnökét, a 73 éves James Wolfensohnt váltja.

Charles Simonyi 1997 óta az amerikai kutatóintézet igazgatótanácsának tagja és ő támogatta az eddigi legnagyobb összeggel, 25 millió dollárral a tudományos műhelyt.

Az IAS független magánintézet, a világ egyik vezető elméleti kutatóműhelye, amelynek Albert Einstein 1933 és 1955 között volt a munkatársa és más híres tudósok mellett Neumann János matematikus is tagja volt.

Az intézet honlapjának nyitó oldalán a tudományos műhely rangját fémjelző négy tudós között Albert Einstein, Kurt Gödel matematikus és George Kennan történész mellett Neumann János arcképe is látható.

Charles Simonyi, a világ ötödik űrturistája április 21-én tért vissza a Földre az orosz Szojuz TMA-9 űrhajóval.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×