eur:
397.08
usd:
360.23
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

A miniszterelnök szupertitkos találkozói a Négyek Bandájával

Utazó nagykövetként próbálja meg újraépíteni kissé megingott hírnevét a miniszterelnöki posztról hamarosan távozó Tony Blair. A brit kormányfő elsősorban a Közel-Keleten és Afrikában kíván jószolgálati tevékenységet kifejteni.

Az előzetes találgatásokkal szemben mégsem a nagyon jól jövedelmező (akár évi 10 millió fontot, azaz 3,6 milliárd forintot hozó) előadó-körutat választja jövőként a távozó brit kormányfő, hanem az afrikai szegények támogatására gyűjt majd pénzt.

Tony Blair emellett megígérte George Bush amerikai elnöknek, hogy amennyiben szükség lesz rá, akkor különleges megbízottként segít a közel-keleti helyzet rendezésében is.

"Az embernek tudnia kell, mikor távozzon"

A miniszterelnök jövőjével kapcsolatos bizonytalanságot jól jelzi, hogy szóvivője cáfolta azokat a híreket, melyek szerint Tony Blair már a közeljövőben távozna nem csak a kormány éléről, de lemondana parlamenti mandátumáról. Azt azonban nem zárta ki, hogy még a következő választások előtt lemond a képviselőségről.

A Paris Match magazinnak nyilatkozva Tony Blair kijelentette: nem fél a jövőtől. "Az embernek tudnia kell, hogy mikor távozzon. Megfeleltem annak az elvárásnak, amelyet saját magammal szemben állítottam fel, amikor 10 éve miniszterelnök lettem. Most az a dolgom, hogy újabb, személyes kihívást találjak" - fogalmazott.A Négyek Bandája

A brit sajtó csak a Négyek Bandájának nevezi azt a csapatot, amely Tony Blairnek ad tanácsokat a jövőjével kapcsolatban. A csoport vezetője Sally Morgan bárónő, aki egészen 2005-ig a brit miniszterelnök egyik legbefolyásosabb tanácsadója volt. Akkor arra való hivatkozással távozott, hogy több időt szeretne a családjával tölteni.

A főtanácsadó további három tagot toborzott a tanácsadó testületbe. A csapatot így rajta kívül Charles Dunstone az egyik jelentős brit vállalat, a Carphone Warehouse alapítója, Russel Chambers, a korábban többször a Blair-családdal nyaraló befektetési bankár és Roland Rudd, a londoni City egyik vezető pr-tanácsadója alkotja.

A Négyek Bandája - kiegészülve Tony Blairrel - általában Charles Dunstone nyugat-londoni házában tartja szupertitkos vacsoráit.

Emlékiratok helyett Afrika

Õk javasolták Tony Blairnek, hogy egyelőre halassza el az évi 10 millió fontos (3,6 milliárd forintos) bevétellel kecsegtető előadó-körútját és emlékiratainak megírását is, és inkább szentelje magát az Afrikát segítő új alapítványának és a Fehér Ház felkérésére legyen közel-keleti megbízott.

A Négyek Bandájának egyetlen tagja sem kívánt nyilatkozni szerepével kapcsolatban, de egy megbízható Downing Street-i (itt található a kormányfői rezidencia) forrás azt mondta, hogy Tony Blair az alapítványával szeretne a legtöbbet foglalkozni.

"Az alapítvány támogatja majd anyagilag azt a fontos munkát, amit Tony Afrikában folytatni szeretne. A pénz a támogatóktól és a segíteni vágyóktól érkezik majd. Rengeteg ember van, aki szeretne hozzájárulni ehhez" - mondta a neve eltitkolását kérő forrás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×