eur:
396.49
usd:
359.83
bux:
71905.87
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Továbbra sincs nyugalom Tallinban

Az észt fővárosban péntekl éjszaka folytatódtak a csütörtökön kirobbant zavargások; egy orosz állampolgár meghalt, huszonhárman megsérült és több mint háromszáz embert vettek őrizetbe a hatóságok.

A rendfenntartók könnygázt és vízágyút is bevetettek, miután a randalírozó tömeg kövekkel és üvegekkel dobálta meg őket. A jelentések szerint az anyagi kár jelentős.

Zavargások voltak a keleti országrészben lévő, többségében orosz ajkúak lakta Johvi városában is, ahol több száz fiatal autókat gyújtott fel.

Tallinban csütörtök éjjel kezdődtek a rendbontások, amikor összecsaptak a rendőrökkel a II. világháborús szovjet emlékmű áthelyezése ellen tiltakozó tüntetők.

Az Észtországban élő orosz nemzetiségűek a jobbközép kormánynak azt a tervét ellenzik, hogy a fővárosban lévő szovjet hősi emlékművet és a hozzá tartozó sírkertet a belvároson kívüli katonai temetőbe helyezik át.

Az orosz felsőház az eset miatt nem kötelező érvényű szankciókkal, köztük a diplomáciai kapcsolat megszakításával fenyegette meg Észtországot.

Címlapról ajánljuk
Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×