eur:
395.94
usd:
358.6
bux:
72114.16
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Hírszerzők voltak az Irán által elrabolt brit katonák?

Az iráni fogságból szerdán elengedett 15 fős tengerészcsoport vezetője a SkyNews brit hírtelevíziónak beismerte, hogy katonái hírszerzési adatokat gyűjtöttek Teherán ellen.

A SkyNews brit hírtelevízió forgatócsoportja a múlt hónapban őrjáraton volt a kapitánnyal és csapatával iraki vizeken - közel ahhoz a helyhez, ahol öt nappal később az irániak elfogták őket.

A hírtelevízió közlése szerint azért nem hozta nyilvánosságra eddig az interjút, hogy ne veszélyeztessék a tengerészek biztonságát. A katonák főként fegyvercsempészek és terroristák után kutattak, de Irán tevékenységéről is hírszerzési adatokat gyűjtöttek.

A brit védelmi miniszter az ügy kapcsán a hírtelevízióban fontosnak nevezte a hírszerzési tevékenységet, mert az segíti "biztonságban tudni az embereinket. Olyan sokat kell megtudnunk a környezetről, amiben működünk, amennyit csak lehet, aminek a hírszerzés mindennapi része".

A 15 haditengerész és tengerészgyalogos szabadon bocsátását szerdán jelentette be az iráni elnök. Mahmúd Ahmadinezsád azt mondta: sajnálja, hogy a brit kormány nem elég bátor beismerni tévedését.

Az ENSZ Biztonságai Tanácsának mandátumával járőröző britek Teherán szerint megsértették az iráni felségvizeket, London ezzel ellentétben azt állította: egységei iraki vizeken tartózkodtak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Átszakadt a front Kupjanszknál, NATO országokban bukkantak fel Oroszország drónjai – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Átszakadt a front Kupjanszknál, NATO országokban bukkantak fel Oroszország drónjai – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

A beszámolók szerint a kelet-ukrajnai frontvonalak közül most Kupjanszknál erősödtek fel a harcok, a szektorban jelentős területi győzelmeket értek el az oroszok. Közben a hétvégén két NATO-tagországban is úgy érzékelték a hatóságok, hogy orosz eszközök léptek be a légtérbe illetéktelenül, majd ott is csapódtak a Földbe. Románia és Lettország is megtette a szükséges intézkedéseket. Cikkünk folyamatosan frissül a háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×