eur:
394.86
usd:
357.09
bux:
72154.44
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Mikor szabadul meg a Chryslertől a Daimler?

Az amerikai leányvállalata miatt válságba jutott Daimler-Chrysler vezetőinek szerdán kell választ adniuk a cég részvényeseinek, hogy mikor válnak meg az egyre veszteségesebb részlegtől. Az ezredforduló előtt még álomházasságnak ígérkező együttműködés a gépkocsigyártásban nem váltotta be a reményt, és a cég stuttgarti központja már egy ideje készül a válásra. Annál is inkább, mert az amerikai partner nélkül rózsás helyzet elé nézhet.

A német televízió értesülése szerint a luxuskocsikat gyártó cég a részvényesek szerdai berlini ülésén jelenti be, hogy mire szeretné változtatni a cég elnevezését az amerikai részlegtől való különválás után.

A leghitelesebbnek ismét a Daimler-Benz név tűnik, ami nemcsak a németek, hanem a luxuskocsik iránt változatlanul fogékony amerikaiak fülében is jól cseng.

Eddig ugyan még nem sikerült megválni a Chryslertől, de a lépés hamarosan megtörténhet. Főleg azért, mert a németországi autógyártás az év első negyedében is rekorderedményt tudott felmutatni, és ez alól nem volt kivétel a Daimler-Chrysler Mercedeseket előállító Stuttgart környéki üzeme sem.

A január elsejei három százalékos áfa-emelést követően ugyan némileg visszaesett az új gépkocsik iránti németországi kereslet, azonban a kivitelnek köszönhetően az elmúlt negyedévben kereken másfél millió autó gördült le a gyárak futószalagjairól, ami kereken tizenkét százalékos emelkedést jelent az előző esztendő hasonló időszakához viszonyítva.

Az új autók közül csaknem 1,2 milliót külföldre adtak el, és ezzel a német gépkocsi-export az elmúlt három hónapban nyolc százalékkal bővült.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Brit miniszter: nem kell annyit zuhanyozni!

Brit miniszter: nem kell annyit zuhanyozni!

A brit kormány a vízfogyasztás visszafogására fogja sürgetni a családokat, miközben börtönnel fenyegeti a folyókat szennyező vízművek vezetőit. Az új környezetvédelmi miniszter azt ígérte, hogy „egyszer és mindenkorra megtisztítja a tavakat és folyókat”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×