eur:
394.67
usd:
356.87
bux:
72275.98
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Megrendelt fordulat a Litvinyenko-gyilkosság ügyében

Borisz Berezovszkijra igyekezett terelni a Litvinyenko-gyilkosság megrendelésének gyanúját egy orosz állami tévé egy titkos tanút megszólaltató riportban, egyben a Kreml-ellenes mágnás brit menedékjogának aláásására törekedve.

A Rosszija tévé által egy orosz tanúval négy napja Londonban felvett, vasárnap este sugárzott interjúból az következik, hogy Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági (FSZB) alezredest azért mérgezhették meg múlt novemberben halálos adag sugárizotóppal, mert ugyancsak tanúja, sőt részese volt egy olyan hamisításnak, ami a Berezovszkijnak 2003-ban adományozott brit menedékjogot megalapozta.

A hét hírei (Vesztyi nyegyeli) című magazinban sugárzott riport alanya, akit állítólag a brit rendőrség oltalmaz az orosz főügyészség kérésére, és akit a riportban Pjotr álnéven emlegetnek, azt állította, hogy 2003 tavaszán, amikor maga is menedékjogért folyamodott Nagy-Britanniában, Litvinyenko hamis tanúzásra próbálta rávenni Berezovszkij érdekében.

Berezovszkijt ugyanis (aki 2000-ben, Vlagyimir Putyin elnökkel szembekerülve emigrált Londonba, akárcsak a biztonsági szolgálatához tartozó Litvinyenko) az Oroszországnak való kiadás veszélye fenyegette.

Pjotr szerint Litvinyenko tucatnyi találkozón előbb kétmillió, végül pedig már 40 millió fontot ígérve iparkodott rávenni őt egy olyan vallomásra, amely szerint orosz titkosügynökként tollba rejtett méreggel kellett volna megölnie Berezovszkijt.

Õ nem állt kötélnek, de az egyik utolsó találkozón (a Litvinyenko polóniumnyomos randevúi kapcsán elhíresült londoni szusibárban) valamit belekeverhettek a kávéjába, amitől elkábult, majd megkérték: ismertesse Berezovszkij ügyvédjével Litvinyenko ajánlatának lényegét.

Pjotr szerint a válaszát magnóra vehették, és összemontírozhatták belőle a kívánt vallomást. Erre azonban csak utólag következtetett. Miután ugyanis a brit lapok 2003 augusztusában arról cikkeztek, hogy Berezovszkij ellen merénylet készült és a mágnás megkapta a menedékjogot, az ügyvéd közölte vele: ez 70 százalékban az ő vallomásának köszönhető. Mindamellett a riport szerint Litvinyenko, aki ezután lelkileg mindinkább összeroppant a maga és társai kiadásától tartva, megint igyekezett rábírni Pjotrt: vallja magát az életükre törő FSZB-ügynöknek. Miután Pjotr elzárkózott ettől, fenyegették és figyelték a lakását. Végül tavaly nyáron az orosz és a brit biztonsági szervekhez fordult oltalomért.

Bejelentése szerint Pjotr attól tartott, hogy meg akarják mérgezni. Litvinyenko halála három hónappal ezután következett be - állította az orosz tévé, amely szerint Pjotr története arra mutat, hogy Litvinyenko fontos tanú lett volna az orosz főügyészség számára, amely nem szűnt meg követelni Berezovszkij kiadását.

Maga Berezovszkij - akit orosz ügyészek pénteken, alig két nappal az orosz tévériport közreadása előtt hallgattak ki Londonban a Litvinyenko-ügyben - "hiteltelennek" nevezte a verziót.

Ha így lett volna, akkor a brit nyomozók nem Moszkvában kezdték volna a vizsgálódást, hanem ennek a történetnek a valóságtartalmát ellenőriznék Londonban - mondta a független Eho Moszkvi rádiónak Berezovszkij, aki szerint az orosz ügyészeket (a Litvinyenko-ügyhöz közvetlenül nem kötődő) bankszámlái érdekelték.

A Rosszija tévé szerint Berezovszkij idegesnek látszott a kihallgatás után, azt állítva, hogy barátját, Litvinyenkót a Kreml ügynökei mérgezték meg és őt magát is meg akarták mérgezni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×