eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Megdöbbentő bejelentés és képek a komphajó tragédiájáról

Elképzelhető, hogy fegyvereket szállítottak az 1994-ben elsüllyedt Estonia utasszállító komphajón - áll az ügyben vizsgálódó észt különleges kormánybizottság jelentésében. Az 1994. szeptemberében történt hajószerencsétlenségben 852 ember vesztette életét.

Az észt különleges kormánybizottság szakértői szerint elképzelhető, hogy az 1994. szeptember 28-án elsüllyedt Estonia rakterében fegyvert szállítottak, amelyről az észt hatóságok nem tudtak.

A testület ugyanakkor cáfolta, hogy a komp katasztrófáját robbanás okozta volna. Az Estonia pusztulása a műszaki hiányosságok, a vihar és a túl nagy sebesség miatt következett be.

A komphajó katasztrófájának első hivatalos magyarázatát annak idején kétségbe vonta a Feliksz orosz elemző csoport.

Adatai szerint ugyanis a hajón illegális szállítmány - fegyver, kábítószer, értékes fémek - lehetett, amelytől, a leleplezéstől tartva, meg akartak szabadulni, és ezért a hajóról a tengerbe dobták, és ez okozta a balesetet.

A médiában megjelent másik változat szerint az Estonia abban a hónapban kétszer szállított hadi felszerelést, amelyet a svéd titkosszolgálatok vásároltak Oroszországtól.

A komphajó az észt főváros, Tallinn és a svéd főváros, Stockholm között süllyedt el, a félúton.

Ez volt a II. világháborút követő időszak legsúlyosabb tengeri hajószerencsétlensége, melyben 852 ember veszítette életét.

Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×