eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Egyelőre nem kötelező a tompított fényszóró használata Szlovákiában

Mégsem kell egész évben bekapcsolt tompított fényszóróval közlekedniük az autósoknak Szlovákiában, mert az erre vonatkozó törvényjavaslatot kedden elvetette a pozsonyi parlament.

Szlovákiában már évek óta érvényes az a rendelet, mely a gépjárművezetőknek október közepétől március 15-ig napközben is kötelezővé teszi a tompított fényszóró használatát.

Egy ellenzéki indítvány azonban ezt a kötelességet egész évre kiterjesztette volna. Az elképzelést januárban első nekifutásra jóvá is hagyták a képviselők, ám a köztársasági elnök nem írta alá és újratárgyalásra visszautalta a parlamentnek.

Az államfőnek főleg formális fenntartásai voltak a jogszabállyal kapcsolatban, magát az elképzelést azonban jónak tartja.

Másodszorra a tervezet már nem szerezte meg a szükséges számú támogató szavazatot. Időközben ugyanis a belügyminiszter bejelentette, rövidesen a törvényhozás elé kerül a közúti forgalom szabályainak átfogó módosítása, mely tartalmazni fogja a tompított fények egész évben kötelező használatát is.

A kedden elutasított ellenzéki indítvány az autópályákon érvényes legkisebb megengedett sebességet a jelenlegi óránkénti 50-ről 70 kilométerre emelte volna.

Mivel a javaslat egészét elvetették, marad az 50 km/órás alsó sebességkorlát. A tervek szerint a parlament legkorábban júniusban tűzi napirendre a közúti forgalom szabályainak módosítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×