eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Paranoia vagy valós félelem? - A múzeumokból is kivonták az F-14-eseket

Amerikai szövetségi ügynökök lefoglaltak több, már működésképtelen F-14-es vadászrepülőgépet a múzeumokból, mivel attól félnek, hogy az alkatrészek Iránba kerülnek.

Az Egyesült Államok légi flottájából tavaly vonták ki az F-14-es vadászrepülőgépeket, de az alkatrészeket ezt követően is értékesítették. A szétszerelt darabokat kétezer dollárért (400 ezer forintért) kínálták eladásra, ám az amerikai védelmi minisztérium januárban felfüggesztette ezt is, attól tartva, hogy Irán közvetítőkön keresztül hozzájuthat a tartozékokhoz.

A kivont repülők közül egyet a JAG című televíziós sorozathoz vásároltak meg kelléknek, három F-14-es pedig egy repülőgép-múzeumba került, ám most ez utóbbiakat is lefoglalták, nehogy az Egyesült Államokkal egyre feszültebb viszonyba kerül Iránba kerüljenek az alkatrészek. Egy európai diploamata szerint az akció csupán az amerikai paranoiát igazolja.

Az amerikai vámhivatal másfél éves vizsgálata során több embert is őrizetbe vett, mert ki akartak csempészi repülőgép-alkatrészeket az országból.

Irán az egyetlen ország, amelynek légierejében még F-14-es gépek találhatóak. Az ázsiai ország 1979-ben vásárolt 79, a Top Gun című filmből is ismert vadászrepülőt, és egyes szakértői vélemények szerint jelenleg 25 működőképes gépe van Iránnak.

Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×