eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Sarkozy előnyben, Bayrou feljövőben

Nicolas Sarkozy előnyét mutatják a közvélemény-kutatók bő három hónappal a francia elnökválasztás előtt. A jelenlegi belügyminiszter a szavazatok 54, szocialista riválisa pedig a 46 százalékát kapná, ha most tartanák a voksolást. A tét az azonnali reformok, és közeledés az unióhoz.

Módosultak az erőviszonyok az eddig fej-fej mellett álló bal- és jobboldali francia elnökjelöltek között - derül ki az Ipsos Dell Intézet és a Le Point című lap közvélemény-kutatásából.

Nicolas Sarkozy jelenlegi belügyminiszter népszerűsége 54 százalékra emelkedett, ezzel szemben a szocialista elnökjelölt, Ségolene Royal mindössze a szavazatok 46 százalékát tudhatná magáénak, ha most vasárnap tartanák az április végén és május elején esedékes elnökválasztást.

Eltérő stratégiák

Márton Dávid politológus, Franciaország szakértő az InfoRádiónak korábban elmondta, a két jelölt szinte mindenben különbözik.

Nicolas Sarkozy nagyon nyersen és egyértelműen szokott fogalmazni, vele szemben Ségolene Royal egy ősszocialista, párton belüli személyiség. Kampánystílusa teljesen eltér Nicolas Sarkozyétől, sokkal kevésbé radikális tematikákkal foglalkozik - közölte Márton Dávid.

Márton Dávid szerint Ségolene Royal főként családcentrikus témákat dob a köztudatba, míg Nicolas Sárközy nem fél olyan kényes kérdésekkel foglalkozni még a leghevesebb kampányidőszakban sem, mint a Franciaországban mindig nagy port kavaró szakszervezetek ügye.

Ségolene Royalnak ráadásul nemcsak bírálói, de hívei is gyakran felróják, hogy túlságosan konszenzuskereső, és így nehezen olvasható ki szavaiból, hogy mi a valódi politikai üzenete.

És a külpolitika?

Amiben mindketten egyetértenek, hogy azonnali reformokra van szükség, külpolitikai stratégiája azonban egyiküknek sincs, ezt viszont nemcsak a franciák, hanem az Európai Unió is elvárná tőlük.

A közösség német soros elnöksége ugyanis a félév végére pontot tenne az évek óta húzódó európai alkotmány ügyére, és várná a franciák egyértelmű válaszát az alaptörvénnyel kapcsolatban, amit 2005-ben népszavazáson utasítottak el.

Feljövőben a harmadik

Szakértők szerint hiba lenne a két jelölt versenyére szűkíteni az elnökválasztási kampányt, az elmúlt hónapokban ugyanis a kisebbik kormányzópárt, az UDF jelöltje, Francois Bayrou is felzárkózott a versenyben.

A franciáknál is megfigyelhető politikai megosztottságot kihasználó középutas jelölt már csak 8 százalékkal marad le a második helyezett Ségolene Royaltól, így nem kizárt, hogy ritka módon egy kisebb párt jelöltje költözhet be tavasztól az Élysée palotába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×