eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Alakul az európai szuper-külügyminiszteri poszt

Németország londoni nagykövete szerint hazája mellett a brit kormány is támogatja egy erős felhatalmazással működő európai külügyminiszter kinevezését. Az euroszkeptikusok attól tartanak, hogy ezzel az európai alkotmány egy darabját akarják visszacsempészni.

Wolfgang Ischinger meleg szavakkal méltatta az elképzelést, miszerint a 27 tagú Európai Uniónak szüksége lenne egy állandó, nem választott külügyminiszterre, aki a világ minden táján képviselné a közösség álláspontját.

A német nagykövet úgy véli, hogy Tony Blair brit miniszterelnök titokban támogatja az elképzelést, hazájának kormánya pedig egyértelműen kiáll mellette. A diplomata azzal érvelt, hogy a világ többi állama nehezen érti meg, miért képviselik annyian az unió külpolitikáját.

Wolfgang Ischinger szerint Javier Solana, az EU külpolitikai főképviselője jó választás lenne a külügyminiszteri posztra.

Tony Blair szóvivője nem kommentálta a német nagykövet kijelentését.

A közös külügyminiszteri poszt szerepelt az európai alkotmány tervezetében, amelyet azonban a francia és a holland választók elutasítottak.

Az európai integráció elmélyítését ellenzők attól tartanak, hogy ez a lépés jelentősen közelebb hozná az európai szuperállam megteremtését.

A brit konzervatívok vezére, David Cameron mereven elutasította az elképzelést, mondván: sem az európai alkotmányra, sem annak könnyített változatára nincs szükség.

A politikus szerint nem kell tovább centralizálni az uniót, és növelni a közös intézmények hatáskörét. Ehelyett több rugalmasságot javasolt, és hogy a közösség koncentráljon a globalizáció, a globális felmelegedés és a globális szegénység problémáira.

Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×