eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Óriási veszteségeket okoz a briteknek, hogy műveletlenek

Sem matematikai, sem nyelvi képességek terén nem állnak túl jól a britek. Egy felmérés kimutatta, hogy évente több százmillió fontot vesztenek azért, mert képtelenek kiszámolni, mennyit kell fizetniük a boltban és mennyi a visszajáró, így könnyen átverik őket.

A felmérés szerint minden harmadik dolgozó (14,6 millió ember) elismerte: matematikai tudása és hiányos műveltsége pénzbe kerül munkaadóinak.

A kutatást egy felnőtteket képző szervezet, a Learndirect végezte. Az eredmények azt mutatják: a megkérdezettek fele úgy gondolja, nem megfelelők a képességei.

Sokan azt mondták, nem tudják kiszámolni, mennyit fizetnek majd a boltban, vagy képtelenek megmondani, mi a különbség a hasonló kiejtésű, ám más jelentésű szavak között.

Óriási veszteség

A Learndirect azt állítja, évente 823 millió font (több mint 300 milliárd forint) veszik el azért, mert az emberek nem tudnak rendesen számolni, és mert nem elég műveltek. Ez az összeg számításaik szerint 40 ezer kezdő tanár fizetésére lenne elég.

Az ezer fő részvételével végzett kutatás során ötből egy ember azt állította: nyaraláskor nem tudja átváltani a helyi valutát fontra. Több mint egyharmaduk vallotta be, hogy az ujjai segítségével ad össze, ha éppen nincs nála számológép.

Egyötödük nem tudta megmondani, mi a különbség a hasonlóan kiejtett, azonban mást jelentő szavak között, és harmaduk találta bonyolultnak a törtek tizedestörtekké való átváltását.

A matematikai műveletekben még a számítógépes szakemberek sem teljesítettek jól.

Kampány a tanulásért

A kutatás célja az volt, hogy erősítsék annak az országos kampánynak az üzenetét, amelynek célja, hogy rávegye a felnőtteket ismereteik szélesítésére.

A Learndirect munkatársa szerint a probléma nemcsak anyagi természetű gondokat okoz, hanem rossz érzést kelt az emberekben, hiszen sokan kínosnak érzik, vagy félnek attól, hogy alapképességeik cserbenhagyják őket. Ez pedig a magabiztosságuk vagy motivációjuk elvesztéséhez, esetleg depresszióhoz vezethet.

A társaság becslése szerint 1,4 millió ember vesztette el az állását vagy lehetőségét az előléptetésre az Egyesült Királyságban azért, mert nem volt megfelelő a matematikai tudása vagy a műveltsége.

Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Alaposan felborítják Kína riválisai az erőegyensúlyt: furcsa érdekegyezség alakult, ez pedig riadalmat kelthet Pekingben

Alaposan felborítják Kína riválisai az erőegyensúlyt: furcsa érdekegyezség alakult, ez pedig riadalmat kelthet Pekingben

Augusztus 30-án Vietnam és a Fülöp-szigetek megállapodott egymással a katonai és védelmi kapcsolatok elmélyítéséről. A felek abban is egyetértettek, hogy a jövőben fokozzák a tengeri biztonsági együttműködésüket. Phan Van Giang vietnami és Gilberto Teodoro Fülöp-szigeteki védelmi miniszterek azt is bejelentették, hogy még 2024-ben a védelmi kontaktus elmélyítéséről szándéknyilatkozatot kívánnak aláírni. A két távol-keleti ország közeledése komoly kérdéseket vet fel a feszült régióban, ahol persze mindegyik térségi nagyhatalomnak megvan erről a maga a véleménye.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×