eur:
394.11
usd:
355.57
bux:
72297.19
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

A volt elnök, ahogy még sosem látta - képgaléria

Borisz Jelcin csütörtökön volt hetvenhat éves. A volt orosz elnök 1991. júliusától 1999. december 31-ig töltötte be hivatalát.

Borisz Jelcin szegény családban született 1931. február 1-jén. Édesanyja varrónő volt, munkás édesapját szovjetellenes agitációért a Gulágra küldték.

A kis Borisz jól tanult, ám nem volt mintadiák: fegyelmezetlen volt, rakoncátlan, és gyakran keveredett utcai verekedésekbe.

Szívesen sportolt, és ebben az sem akadályozta meg, hogy elvesztette két ujját, amikor egy gránátot próbált szétszerelni, amit barátaival a Vörös Hadsereg egyik raktárából lopott.

1968-tól kommunista

Politikai karrierjének indulása előtt építészmérnökként dolgozott, 1968-tól vett részt a szovjet kommunista párt munkájában. Csillaga emelkedett, 1985-től két évig Moszkva polgármestere volt, és

<

Sírni csak a távozó elnöknek szabad (englishrussia.com) (képgaléria)

kinevezték a Politbüro tagjának is, azonban összekülönbözött támogatóival és elvesztette pozícióit.

1991-ben végül megnyerte a választásokat Mihail Gorbacsov ellenében, és egészen 1999. december 31-ig ő volt Oroszország elnöke.

Elnöksége alatt politikai lépései mellett sokat foglalkoztak magánéletével is: Jelcin sokat betegeskedett, szívműtéten is átesett, és köztudottan nem veti meg az alkoholt.

Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×