eur:
395.32
usd:
365.6
bux:
73928.84
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Muzulmán temetőben, szigetelt koporsóban temetik el az orosz kémet

Kilenc brit detektív nyomoz Moszkvában, hogy felderítse a polóniummal meggyilkolt volt KGB-ügynök, Alekszandr Litvinyenko halálának körülményeit. Az orosz főügyész azonban közölte: ha a detektívek gyanúsítható személyre találnak, nem szolgáltatják ki a brit hatóságoknak.

Jurij Csajka orosz főügyész szerint az orosz alkotmány nem teszi lehetővé, hogy a Moszkvában nyomozó brit detektívek bárkit is letartóztassanak.

Csajka feltette a kérdést: miért hiszik az angolok, hogy a polónium, amellyel Litvinyenkót megmérgezték, Oroszországból származott.

Származhatott Angliából is - tette hozzá.

A főügyész közölte: a nyomozók csak az orosz állambiztonsági hatóság engedélyével folytathatják felderítésüket, és a szolgálat tisztjeit nem hallgathatják ki.

A kilenc detektív elsősorban a volt KGB-s Andrej Lugovojt szeretné kikérdezni.

A ma már gazdag üzletember azonban előbb kórházba vonult, hogy megvizsgáltassa magát, nincs-e radioaktív fertőzése, majd elmondta: napokon belül a brit nyomozók rendelkezésére áll.

Lugovoj azon a napon találkozott Londonban Litvinyenkóval, amikor az rosszul lett.

Aznap Mario Scaramella olasz titkosszolgálati szakértő is beszélgetést folytatott Litvinyenkóval, és Scaramellát még mindig vizsgálják egy londoni klinikán. Sugárzás nyomait mérték a szervezetében, de fertőzés vagy mérgezés nem mutatkozik rajta.

A Scotland Yard Londonban szinte alig mérhető mennyiségű sugárzást tapasztalt az Arsenal labdarúgócsapat stadionjában, ahol Litvinyenko orosz ismerősei ültek az Arsenal-CSZKA Moszkva mérkőzésen.

Alexandr Litvinyenkót pénteken temetik, egy londoni vagy London-környéki mohamedán temetőben, sugárzás ellen szigetelt koporsóban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×