eur:
395.37
usd:
365.96
bux:
73974.91
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Kiengedték a kórházból Litvinyenko olasz kapcsolatát

Öt nap után, szerdán kiengedték a kórházból Mario Scaramellát, a polónium 210-es sugárzó izotóppal Londonban megölt egykori orosz titkosügynök, Alekszandr Litvinyenko volt olasz kapcsolatát, akinek szervezetében szintén kimutatták a radioaktív anyagot.

Az olasz biztonságpolitikai szakértőt, aki a múlt hónap elején, alig néhány órával Litvinyenko megbetegedése előtt együtt vacsorázott az orosz állambiztonság (FSZB) dezertőr alezredesével egy londoni szusi-étteremben, múlt pénteken szállították be a londoni University College egyetem klinikájára, miután az ő vizsgálati eredményei is jelentős polónium 210-es szennyezettséget mutattak.

Scaramella életkilátásairól ellentmondásos értesülések jelentek meg a brit sajtóban; egyes beszámolók "a nullával határosnak" nevezték életben maradási esélyeit, más jelentések szerint az olasz kilátásai nem rosszak.

Ez utóbbit látszik alátámasztani a hivatalos orvosi vélemény. A brit egészségvédelmi hatóság előző este Londonban kiadott legfrissebb tájékoztatása szerint Scaramella továbbra sem mutatja semmilyen tünetét a sugárbetegségnek, jól van, leletei normálisak, és a sugárszennyeződésre elvégzett külön vizsgálat eredménye is "bíztató".

Milyen kapcsolatban voltak?

Továbbra sem egyértelmű, hogy Litvinyenko és Scaramella együttműködése mit takart valójában. Mario Scaramella állítólag segédkezett a hat éve Londonba dezertált exügynöknek Anna Politkovszkaja független orosz újságírónő meggyilkolásának felderítésében.

Politkovszkaja, akit néhány hete öltek meg saját házának liftjében, korábban egyebek mellett a csecsenföldi eseményeket feltáró riportjai miatt került szembe a hivatalos orosz politikával.Scaramella is gyanús?

Alekszandr Litvinyenko és Mario Scaramella november 1-jén ült be a londoni Piccadilly egyik szusi-étterembe, ahol az olasz állítólag egy dossziét adott át a volt FSZB-ügynöknek a Politkovszkaja-gyilkossággal kapcsolatos információkkal.


Litvinyeko akkor és halála előtt

Más londoni értesülések szerint azonban Scaramella egy olyan listát adott át Litvinyenkónak, amelyen egykori KGB-s veteránok által meggyilkolni tervezett személyek neve szerepelt. Egyes brit lapok szerint Litvinyenko ezen a listán saját nevét is viszontlátta.

Litvinyenko brit sajtóértesülések szerint halálos ágyán az olaszt is meggyanúsította a mérgezés elkövetésével.

Hol mérgezték meg?

Scaramella azonban már korábban - még mielőtt kiderült, hogy ő is fertőződött a sugárzó anyagtól - határozottan tagadta, hogy ő csempészte volna a polóniumot Litvinyenko ételébe, sőt közölte, hogy saját életét is félti.

Továbbra is talány ugyanakkor, hogy Scaramella szervezetébe hol kerülhetett a sugárzó méreg, mert halála előtt Litvinyenko azt mondta: olasz partnere nem evett és nem is ivott semmit a szusi-étteremben.

Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×