eur:
394.02
usd:
363.99
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Szinte hihetetlen: válságban a szlovák sörgyártás

Míg Szlovákiában évek óta csökken a sörfogyasztás és sorra mennek tönkre a kisebb gyárak, addig Csehországban rekordokat döntöget a sörgyártás. Utóbbi esetben a szakértők a labdarúgó-világbajnokságot és a meleget emlegetik a siker okaként.

Szlovákia sörgyártása 2002 óta folyamatosan hanyatlik. Ez részben a 2003-ban bevezetett adóemelésnek köszönhető, az előző Dzurinda-kormány 3 évvel ezelőtt csaknem 70 százalékkal felemelte a sör fogyasztási adóját, emiatt érezhetően visszaesett a sörfogyasztás.

Míg 2002-ben 4,8 tizedmillió hektoliter sört gyártottak Szlovákiában, tavaly már csupán alig kevesebbet, mint 4 millió hektolitert... A kisebb sörgyárak sorra tönkrementek, de még a piacvezető holland gyáróriás is gondban van, hiszen be kellett zárnia a nagymúltu rimaszombati, majd nemrég a nyitrai üzemet is.

Szlovákiában az egy főre eső sörfogyasztás valamivel több mint évi 80 liter, ez jóval kevesebb mint például Csehországban, ahol ennek a duplája, tehát több mint 160 liter esik minden polgárra, beleértve a csecsemőket is.

Csehország, a sörparadicsom

A legfrissebb statisztikai adatok szerint Csehországban az idén ismét rekordokat döntöget a sörgyártás, a növekvő irányzat immár 6 éve töretlen. A becslések alapján az idei sörgyártás eléri a 20 millió hektolitert, a kivitel pedig megközelíti a 3 és fél millió hektolitert, ez minden idők legjobb eredményének számít.

A cseh export legnagyobb része, csaknem 40 százaléka a szomszédos Németországba és Szlovákiába irányul. Némi visszaesés tapasztalható az Egyesült Államokba és Angliába irányuló kivitelnél.

A hagyományos nagy cseh sörgyárak mellett egyre sikeresebbek külföldön a kis, regionális sörfőzdék is, melyek gyakran nem tudják kielégíteni a megrendelők igényeit.

A szakemberek szerint az idei növekvő sörfogyasztást nagymértékben elősegítette a júniusi németországi labdarúgó-világbajnokság, valamint a szokatlanul meleg október is, amikor különösen szomjasak voltak az arany nedű kedvelői.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf ezüstérmet szerzett 200 méteres pillangóúszásban

Ahogy Tokióban 3 évvel ezelőtt, Tárnok 24 esztendős büszkesége a 200 méteres férfi pillangóúszás olimpiai aranyérmének megszerzésére készült Párizsban is. 150 méterig minden rendben is volt, de a nagy rivális Léon Marchand ellenállhatatlan hajrát produkált.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×