eur:
394.17
usd:
364.7
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Szíriában lehet Irak kulcsa

Irak és Szíria 25 éves megszakítás után helyreállították diplomáciai kapcsolataikat - jelentette be a két ország külügyminisztere kedden Bagdadban.

"Olyan megállapodást kötöttünk, amelynek értelmében teljes egészében helyreálltak a negyedszázada megszakadt diplomáciai kapcsolataink" - közölte Hosjar Zebari iraki külügyminiszter.

Valíd Moallem szíriai külügyminiszter vasárnap érkezett Bagdadba. Személyében első ízben járt magas rangú szíriai tisztségviselő Irakban a Szaddám Huszein-rendszer 2003 áprilisi bukása óta.

A tárgyalásokon született dokumentumban a két ország képviselői egyetértettek abban, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció katonái addig maradnak Irakban, ameddig a helyzet megkívánja, azt követően pedig fokozatosan vonják ki őket.

Moallem korábban azt követelte, hogy állítsák fel a mintegy 140 ezer amerikai katona kivonásának menetrendjét.

Az Egyesült Államok és a bagdadi kormány hosszú ideje vádolja Szíriát: nem tesz semmit az ellen, hogy külföldi iszlám harcosok áradata jusson át az iraki határon. Damaszkusz szerint lehetetlen lezárni a két ország határát, és Irak szigorúbban járőrözhetne a maga oldalán.

Egy héttel ezelőtt azonban Szíria az Egyesült Államokkal szemben is békülékenynek bizonyult. Az amerikai kongresszusi választások után az iraki szerepvállalás ismét napirendre került a tengeren túlon.

Az Egyesült Államok jelezte: az iraki biztonsági helyzetet akár Iránnal, és Szíriával együtt rendezné.

Címlapról ajánljuk
Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

A hat (szinte) hibátlan gyakorlatot bemutató Mészáros Krisztofer a kilencedik helyen végzett a férfi tornászok egyéni összetett versenyében. Összpontszáma 83,899 lett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

A forint szerdán is tovább esett az euróval szemben, a jegyzések 396 felett is jártak, azaz újabb háromhetes mélyponton járt  a magyar fizetőeszköz, aztán késő délután volt egy hirtelen erősödés 394-ig. Ez az esti Fed-döntés előtti, illetve hónap végi pozíciózárásokkal is összefügghetett. A japán jegybank mai váratlan kamatemelése után a jen március óta nem látott csúcsra erősödött a dollárral szemben, ez pedig a carry trade ügyletek miatt nem segíti a magasabb kamatozású devizák erősödését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×