eur:
394.16
usd:
364.65
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Az orosz titkosszolgálat mérgezhette meg a volt kémet

Egy dumaképviselő elképzelhetőnek tartja, hogy volt munkaadói törtek a Londonban megmérgezett dezertőr orosz titkos ügynök, Alekszandr Litvinyenko életére. A brit lapok vasárnap adtak hírt arról, hogy a hat évvel ezelőtt Nagy-Britanniába szökött volt orosz kémet Londonban megmérgezték.

"A volt FSZB-munkatárs már régóta bosszantotta az orosz hatóságokat, és minden bizonnyal államtitkok ismerője. S miután az orosz titkosszolgálatok lehetőséget kaptak arra, hogy ne csak belföldi, hanem a külföldi árnyékszékeken is fojtogathassanak, siettek eltávolítani a bosszúság okozóját" - vélte Viktor Iljuhin a Kommerszant független moszkvai napilap hétfői száma szerint.

A dumaképviselő, aki egyben az orosz alsóház biztonsági bizottságának alelnöke is, Vlagyimir Putyin elnök szóhasználatát idézte, aki 1999-es választási kampányában a csecsen terroristák megölésével fenyegetőzött a moszkvai házrobbantások után.

Litvinyenko már korábban magára haragította az orosz vezetést

Litvinyenko egyébként azt állította, hogy nem csecsenek, hanem a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) állt a több száz emberéletet kioltó házrobbantások mögött, amelyek indokul szolgáltak Putyin számára a második csecsenföldi háború elindítására.

"Miután az orosz felsőház engedélyezte az elnöknek különleges egységek külföldi bevetését, úgymond a terrorizmus elleni harc céljából, a különleges szolgálatok nem haboztak kipróbálni ezt a módszert" - mondta a Kreml-bíráló lapnak Oleg Kalugin, az FSZB-előd KGB egykori tábornoka is, emlékeztetve arra, hogy Litvinyenko élesen bírálta Putyint.

Az FSZB ádázul gyűlöli az "árulókat"

"Az FSZB-kaszt ádázul gyűlöli az "árulókat", s ezért úgy döntöttek, hogy elnémítják Litvinyenkót" - feltételezte Kalugin, aki több mint tíz esztendeje az Egyesült Államokban él, s már amerikai állampolgárságot is szerzett.

Iljuhin szerint Litvinyenko azzal a fenyegetőzésével cseppenthette az utolsó cseppet (volt munkaadói) poharába, hogy feltárja Anna Politkovszkaja rendszerbíráló újságírónő meggyilkolásának részleteit.

Talliummal mérgezték meg

A brit sajtó vasárnap adta hírül, hogy rendkívül erős méreggel próbáltak meggyilkolni Londonban egy volt orosz titkosügynököt, aki korábban nyilvánosan gyilkossági kísérletekkel vádolta meg egykori munkaadóját, az orosz titkosszolgálatot, majd Nagy-Britanniában kért és kapott menedékjogot.

A The Sunday Times által megszerzett orvosi jelentés szerint Alekszandr Litvinyenko szervezetében a súlyosan mérgező tallium károsodás nélkül elviselhető legmagasabb mennyiségének háromszorosát mutatták ki.

A Politkovszkaja-gyilkosság ügyében nyomozott

A BBC vasárnapi értesülése szerint Litvinyenko Anna Politkovszkaja orosz újságírónő meggyilkolása ügyében vizsgálódott. Politkovszkaja, akit néhány hete öltek meg saját házának liftjében, korábban egyebek mellett feltáró csecsenföldi riportjai miatt került szembe a hivatalos orosz politikával.

A The Sunday Times szerint Litvinyenko baráti kapcsolatot ápolt a megölt orosz újságírónővel. Litvinyenko kórházi ágyán maga mondta el a brit lapnak, hogy egy Mario nevű olasz ismerősétől email-üzenetet kapott, amely szerint az illető fontos értesüléseket akar vele megosztani Politkovszkaja ügyében.

Egy szusi-étteremben ebédelt

A volt orosz ügynök ismerősével a londoni Piccadilly Circus egyik japán éttermébe ült be; az olasz nem evett semmit, viszont átadott neki egy négyoldalas dokumentumot. Az irat neveket sorolt fel, köztük olyan FSZB-ügynökökét, akiknek állítólag közük volt Politkovszkaja meggyilkolásához.

A volt orosz ügynök a találkozó után súlyosan megbetegedett, vesekárosodást szenvedett, folyamatos hányás kínozza, és teljesen kihullott a haja. Emellett súlyosan károsodott csontvelő-állománya is, és szervezetéből gyakorlatilag eltűntek a fehérvérsejtek, amelyek az immunrendszer fenntartásához elengedhetetlenek - írta a The Sunday Times. A lap által idézett orvosok szerint ez utóbbi tünet egy másik, egyelőre ismeretlen hatóanyag jelenlétére utalhat.

50 százalék, hogy túléli

Litvinyenkót a londoni University College egyetem klinikáján ápolják, fegyveres rendőri őrizet mellett.

Aleksz Goldfarb, a volt orosz ügynök New Yorkban élő barátja vasárnap este, miután meglátogatta az egykori FSZB-alezredest, a kórház előtt újságíróknak azt mondta: az orvosok 50:50 százalék esélyt adnak arra, hogy Litvinyenko életben marad. Hozzátette: meggyőződése szerint az orosz titkosszolgálat mérgezte meg egykori ügynökét.

Címlapról ajánljuk
Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

A hat (szinte) hibátlan gyakorlatot bemutató Mészáros Krisztofer a kilencedik helyen végzett a férfi tornászok egyéni összetett versenyében. Összpontszáma 83,899 lett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

A forint szerdán is tovább esett az euróval szemben, a jegyzések 396 felett is jártak, azaz újabb háromhetes mélyponton járt  a magyar fizetőeszköz, aztán késő délután volt egy hirtelen erősödés 394-ig. Ez az esti Fed-döntés előtti, illetve hónap végi pozíciózárásokkal is összefügghetett. A japán jegybank mai váratlan kamatemelése után a jen március óta nem látott csúcsra erősödött a dollárral szemben, ez pedig a carry trade ügyletek miatt nem segíti a magasabb kamatozású devizák erősödését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×