eur:
395.33
usd:
365.24
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Az Európai Néppárt ismét a magyar rendőrség "brutalitását" bírálta

Megdöbbenését fejezte ki az október 23-ai budapesti "rendőrségi brutalitás példátlan mértéke" miatt a Fideszt és az MDF-et is tagjai között tudó Európai Néppárt vezetése Brüsszelben kiadott nyilatkozatában.

A néppárti honlapon is olvasható szöveg szerint "a rendőrség aránytalan és erőszakos módon lépett fel Budapesten, békés embereket provokálva, törvénytelen fegyvereket használva, tüntetőket zaklatva, embereket - gyakran időseket és asszonyokat gyermekekkel - támadva és verve".

A párt vezetősége "elítéli, hogy a rendőrség alapvető polgári jogokat szegett meg, mint a gyülekezési szabadság és a szólásszabadság", hangsúlyozza, hogy "minden demokrácia egyik alapja a törvény uralma és tisztelete kell, hogy legyen, beleértve a rendőrség általi tiszteletben tartását is".

A testület "elítél bármilyen megalkuvást a demokratikus vagy szabadságjogokkal kapcsolatban", illetve rámutat, hogy "a rendőrségi provokációk és brutalitás ellentétben állnak az európai normákkal, és példa nélküliek Magyarországon a demokrácia 1989-1990-es megteremtése óta".

Az MSZP szerint a néppárt magyar belügyekbe avatkozik

Kósáné Kovács Magda és Tabajdi Csaba az MSZP európai parlamenti delegációjának nevében levelet írtak Hans-Gert Pötteringnek, a néppárti EP-frakció vezetőjének.

"Az Európai Néppárt Elnöksége példa nélküli módon, valamint a független szervek által megindított vizsgálatok lezárultát megelőzve 2006. november 9-én elfogadott egy deklarációt, melyben kijelentette, hogy a rendőrségi beavatkozás 2006. október 23-án szükségtelen és aránytalan volt. A nyilatkozat figyelmen kívül hagy a magyar Országgyűlés bizottságai előtt is elhangzott bizonyítékokkal alátámasztott tényeket, többek között azt, hogy a rendőrségi fellépés egy jogellenesen gyülekező és erőszakos tömeg feloszlatására irányult" - írták.

"A tényekkel alá nem támasztott deklaráció elfogadásával az EPP átlépett egy határvonalat, és prejudikálva beavatkozott Magyarország igazságszolgálási rendjébe" - olvasható a levélben.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×