eur:
392.82
usd:
362.98
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Támadás egy haditengerészeti kikötő ellen

Feltehetően tamil lázadók támadtak meg egy haditengerészeti támaszpontot és az ahhoz tartozó kikötőt a Srí Lanka déli részén fekvő Galle városban.

A hatóságok szerint a Tamil Tigrisek öt csónakkal hatoltak be a kikötőbe, majd a vízi járművek közül hármat felrobbantottak. Az öngyilkos támadásban legalább két ember életét vesztette, tíz pedig megsebesült.

Galle a fővárostól, Colombótól mintegy 110 kilométerre délre fekszik. A tamil lázadók északi és keleti fellegváraitól messze eső város a turisták egyik közkedvelt célpontja.

Két nappal ezelőtt legalább 103 katona halt meg és több mint 150 megsebesült Srí Lanka északkeleti részén a dél-ázsiai ország történetének eddigi legsúlyosabb öngyilkos merényletében, amelyet tamil lázadók hajtottak végre a haditengerészet egyik konvoja ellen.

A robbanás a Dambulla városa közelében fekvő Digampatana faluban történt, ahol a Srí Lanka-i haditengerészet mintegy húsz autóbusza gyülekezett, hogy egy keleti parti támaszpontjára katonákat vigyen.

A kormány és a tamil lázadók kedden megerősítették, hogy szándékukban áll részt venni az október 28-ára és 29-ére tervezett újabb béketárgyalási fordulón Genfben.

A folyamatos harcok és a mély bizalmatlanság miatt azonban kevés a remény arra, hogy a béketárgyalások áttörést hozhatnak.

Több mint 65 ezer ember vesztette életét 1983 óta, amikor a lázadók fegyvert fogtak a tamilok lakta északkeleti országrész függetlenségéért. A 2002-ben megkötött fegyverszünet csak papíron létezik, és a 2005 decemberében ismét fellángolt harcokban több mint 2.300-an haltak meg.

Címlapról ajánljuk

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×