eur:
393.16
usd:
363.51
bux:
73745.69
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Az FBI azt is tudja, mit esznek a turisták

Hosszú tárgyalások után megállapodást kötött a légi utasok adatainak megosztásáról az Európai Unió és az Egyesült Államok. Az átmeneti egyezségre azért volt szükség, mert az Európai Bíróság májusban semmisnek nyilvánította a korábbi alkut, amelynek értelmében az amerikaiak szabadon hozzáférhettek volna az utasok adataihoz.

A mostani megállapodás értelmében az európai hatóságok ezentúl átadják az utasonként 34 különböző információelemet. A korábbi, szintén ideiglenes alku alapján az amerikaiak maguk tudták lekérdezni az adatokat.

Az információ átadásáról szóló megállapodás azt jelenti, hogy az amerikai belbiztonsági minisztériumnak megküldik az utasok adatait - például útlevél- és hitelkártya számukat, telefonszámukat és étkezési preferenciájukat - és a különböző amerikai ügynökségeknek, például az FBI-nak nem lesz automatikus hozzáférésük a légitársaságok adatbázisához.

Washington a 2001. szeptember 11-i támadások óta akarja fokozottan ellenőrizni az Egyesült Államokba tartó, vagy onnan induló külföldi utasokat.

A két fél illetékesei egy kilenc órán át tartó videokonferencián állapodtak meg az adatok megosztásáról.

Valamit muszáj megosztani

Az ügyben azért alakult ki korábban vita, mert a felek eltérő módon álltak hozzá az adatvédelem kérdéséhez. Washington amellett kardoskodott, hogy az információt automatikusan tegyék hozzáférhetővé az amerikai biztonsági ügynökségeknek, ezt azonban az EU és polgári jogi aktivisták is elutasították.

Franco Frattini, az EU igazságügyi biztosa szerint az új megállapodás fokozottabban védi a személyi adatokat azzal, hogy nem teszi lehetővé a korlátlan hozzáférést, viszont könnyíti az információ megosztását.

A légitársaságok azóta kampányoltak egy új megállapodásért, hogy az Európai Bíróság megsemmisítette a korábbi, 2004-es alkut. Az amerikai törvények értelmében a légitársaságoknak át kell adniuk utasaik adatait, hogy a hatóságok ki tudják szűrni a potenciális terroristákat. Azokat a cégeket, amelyek megtagadják az információ átadását, utasonként 6000 dollárra bírságolhatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Szeretnék kicsit megnyugodni és ismerkedni a ténnyel, hogy van egy olimpiai bronzérmem, ami még mindig egy kicsit hihetetlen – mondta az InforRádióban a 21 éves párbajtőrvívó, Muhari Eszter, aki az előzetes esélyeknél lényegesen jobban szerepelt, és bronzérmével a magyar küldöttség első érmét szerezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×