eur:
391.39
usd:
360.97
bux:
73523.16
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

"Miért akarják, hogy hazudjunk a népünknek?"

Irán napokra sem függeszti fel az urándúsítást - jelentette ki az ország elnöke az egyetemi tanévnyitón elmondott beszédében. Az Egyesült Államok szigorította az ország elleni szankciókat.

Az iráni elnök szerint a külföldi országok először hat hónapra szóló felfüggesztést kértek, majd három, majd pedig egy hónapot, míg most néhány napos felfüggesztést kérnek, és azt javasolják, hogy Irán hivatkozzon technikai problémára.

"Mi azt mondjuk nekik: nincsenek technikai problémáink, amelyek indokolnák a felfüggesztést. Miért akarják, hogy hazudjunk a népünknek?" - hangzott el Mahmúd Ahmadinezsád beszédben az egyetemi tanév megnyitója alkalmából.

Amerika valószínűleg szigorít

Közben az Egyesült Államokban a képviselőház után a szenátus is támogatta az Irán elleni szankciókat meghosszabbító és szigorító törvényt. A tervezetet még az elnöknek is jóvá kell hagynia.

A jogszabály öt évvel hosszabbítja meg a gazdasági büntetőintézkedéseket. A szankciók célja, hogy megakadályozza az amerikai vállalatok beruházásait az iráni energiaszektorban.

A törvény új elemként kötelezően végrehajtandó büntetőintézkedések kivetését írja elő azokra a vállalatokra, amelyek atom-, vegyi- vagy biológiai fegyverprogramban felhasználható termékeket, szolgáltatásokat vagy technológiát szállítanak Iránba.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa korábban augusztus 31-ig adott határidőt Iránnak az urándúsítás felfüggesztésére.

Címlapról ajánljuk
Nagyon beindult a fővárosi újlakás-piac, rengeteg helyen egekben a négyzetméterár

Nagyon beindult a fővárosi újlakás-piac, rengeteg helyen egekben a négyzetméterár

A tavalyi mélypont után a 2024-es év első felében rákapcsoltak a lakásépítők a fővárosban: decemberig csaknem hat és fél ezer új lakás átadását ígérik a beruházók Budapesten. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője azt mondta az InfoRádióban, hogy a XII. kerületben már négy és fél millió forintos négyzetméterárral is lehet találkozni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
„Nem döglött, csak pihen!” – Az alacsony magyar fogyasztás (ál)okairól

„Nem döglött, csak pihen!” – Az alacsony magyar fogyasztás (ál)okairól

A Monty Python Repülő Cirkuszának híres jelenetében az ügyeskedő boltos a címben szereplő mestercsellel próbálja meg leszerelni a reklamáló vevőt, aki későn ébredt rá, hogy döglött papagájt sóztak rá. Hasonló bohózatba csöppenve érezheti magát idehaza is az egyszeri keményen dolgozó kisember. A közelmúltban ugyanis a tévéből kellett megtudnia, hogy amit „a vaksi szemével lát, a süket fülével hall, a tompa agyával gondol”, az csupán egy féligazság: igaz, hogy minden más EU-s országban többet fogyasztanak nála, de ez nem jelenti azt, hogy az ő életszínvonala lenne a legalacsonyabb! Nem. Arról van szó csupán, hogy többet takarít meg, vagyis más országok polgáraival ellentétben nem éli fel a jövőt (nem fogyaszt annyit). Tehát a magyar ember összességében igenis a pénzénél van – szólt a szentencia.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×